Maratoanele dese pot duce la grave probleme cardiace

Maratoanele dese pot duce la grave probleme cardiace

Maratoniştii ar trebui să renunţe după 50 de ani la obiceiul lor  FOTO Reuters

Fanaticii fitnessului ar trebui să ia în considerare un avertisment de doctorii americani: prea multe maratoane într-un an ar putea să facă mai mult rău decât bine, din cauza efortului dus la extrem.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numărul ideal de maratoane nu a fost menţionat, dar doctorii spun că unul sau cel mult două triatloane complete sunt suficiente ca exerciţiu. Dacă exagerăm, forţăm inima, iar acest lucru ar duce la efecte grave pe termen lung.

Studiul publicat de către doctorii James O’Keefe şi Carl Lavie, din Kansas, împreună cu Pennington Biomedical Research Centre din Baton Rouge arată că inima este făcută doar pentru doze scurte de activitate intensă, nu pentru o suprasolicitare de acest fel, scrie cotidianul britanic „The Telegraph“.

În timpul unui maraton, forţăm inima să pompeze cantităţi uriaşe de sânge, ore întregi. Problemele care pot apărea pornesc de la extinderea camerelor inimii până la schimbări în cadrul semnalelor trimise către creier. În urma acestora, ar putea apărea probleme cu ritmul cardiac.

Doctorii au spus că exerciţiile fizice trebuie limitate la 30 sau 50 de minute. Ei au citat exemplul lui Micah True, eroul cărţii „Born to Run“, care a fost un specialist în alergări de lungă distanţă şi care a murit la 58 de ani, în cadrul unei sesiuni de alergare în statul New Mexico. De asemenea, ei spun că la toţi sportivii care şi-au continuat activitatea după vârsta de 50 de ani au avut probleme de sănătate.

„Dacă cineva doreşte să alerge un maraton sau un triatlon de lungă distanţă, ar trebui să se limiteze la unul sau două“, au spus autorii studiului. 

citeste totul despre: