Iată de ce este bine să mănânci zilnic căpşuni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se recomandă în afecţiuni renale, reumatism, gută şi în caz de digestie leneşă şi de hipercolesterolemie. În plus, pot fi consumate şi de diabetici.

În proporţie de 89%, căpşunile conţin apă, ceea ce înseamnă că sunt alimente ideale în curele de slăbire. În plus, înmagazinează o cantitate destul de ridicată de săruri de potasiu (140 mg%) şi de fosfor (30mg/dl). Totodată, mai conţin calciu, sodiu şi fier şi mici cantităţi de acid salicilic, precum şi principalele microelemente (sulf, siliciu, iod şi brom). În plus, este o sursă bună de  vitamina A, B1 şi B2.

Efect puternic diuretic şi antidiareic

Datorită proprietăţilor diuretice, căpşunile ajută la eliminarea acidului uric, fiind astfel de ajutor în caz de gută, de afecţiuni renale şi de reumatism. În plus, calităţile diuretice le recomandă în tratamentul afecţiunilor dermatologice (îndeosebi, în caz de eczeme), deoarece favorizează eliminarea eficientă a toxinelor.

Tot datorită efectului diuretic, căpşunile contribuie la reglarea nivelului colesterolului. „În plus, proprietăţile hipotensive le fac, în acelaşi timp, utile în caz de ateroscleroză. Iar datorită bogăţiei în săruri minerale (cu deosebire de fier), se recomandă caşecticilor (stare de slăbiciune a organismului) şi, în tuberculoză, ca tonic şi remineralizant”, explică dr. farmacist Ovidiu Bojor, preşedinte Patronatul Planta Romanica.

De asemenea, reprezintă un bun antidiareic şi dezinfectant al căilor urinare. În acest caz se folosesc sub formă de infuzie. Peste două linguriţe de frunze uscate de căpşuni se pun 200 ml apă fierbinte. Se recomandă două-trei căni de ceai pe zi.

Dacă suferi de oxiurază (prezenţa oxiurilor în intestin), mănâncă pe stomacul gol 500 g de căpşuni şi încearcă să sari peste masa de prânz, recomandă prof. dr. Ovidiu Bojor. Rezultatele se observă la scurt timp.

Dau strălucire tenului

Dacă ai tenul gras sau uscat, profită de sezonul căpşunilor, şi foloseşte măşti care le au în compoziţia, deoarece conţin o cantitate importantă de vitamina C. Pentru un efect mai bun, în cazul tenului gras, căpşunii se combină cu albuş de ou, iar în cazul tenului uscat li se adaugă puţin lapte. 

Diabeticii pot mânca maximum 300 g pe zi

Conţinutul redus de hidraţi de carbon şi de levuloză (fructoza din căpşuni) recomandă căpşunii inclusiv diabeticlor. Potrivit prof. dr. Ovidiu Bojor, persoanelor cu diabet li se recomandă maximum 300 g pe zi. Persoanele sănătoase, în schimb, pot consuma până la 2 kg de căpşuni pe zi, în cure de 7-14 zile.

Astfel de cure le pot fi de ajutor mai ales celor care suferă de constipaţie, studiile arătând faptul că pot elimina problema în circa zece zile.

Pot da alergii

Căpşunile se numără printre fructele cu un efect puternic alergen. „Alergia la aceste fructe se datorează unei deficienţe a mucoasei intestinale care devine permeabilă pentru unele parotice existente în pulpa fructului”, conchide prof. dr. Ovidiu Bojor.

Citeşte şi: Ce indicii ne dau pielea, buzele şi ochii despre starea de sănătate

SUPERALIMENTE Seminţele de in te ajută să slăbeşti


Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite