Ghid de nutriţie:Fructe crude sau sub formă de suc?
0Răspunsul specialistului nostru la această întrebare este categoric: fructele trebuie consumate ca atare pentru a beneficia de toate proprietăţile lor nutriţionale.
Blenderul este mai bun
Calitatea unui suc de fructe este condiţionată de aparatul pe care îl folosim. Cu blenderul se obţine un piure care conţine atât pulpa, cât şi coaja fructului (dacă este comestibilă). Piureul se diluează cu apă şi se consumă cât mai repede după preparare, întrucât vitaminele se degradează foarte repede la contactul cu aerul.
Folosind storcătorul, trebuie să îndepărtăm coaja şi pierdem o parte din pulpa fructelor. Astfel, vom elimina şi o parte din fibre, din vitamine şi din minerale. Pierderea fibrelor face ca indexul glicemic al fructului să crească şi, în loc să ne protejeze de diabet şi de obezitate, el le va favoriza.
Mestecând, ne săturăm mai repede
Mişcările masticatorii stimulează anumiţi centri nervoşi din creier, care declanşează senzaţia de saţietate. Consumând fructele sub formă de suc, saţietatea întârzie să apară şi vom mânca mai mult.