Ghid de nutriţie: Cum alegem orezul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

„Regele” orezurilor este cel basmati, potrivit specialistului nostru. Acest soi are două atuuri: nu se lipeşte şi nu îngraşă.

Dacă se lipeşte, îngraşă

Cel mai folosit, dar şi cel mai puţin sănătos orez este cel cu bob oval, decorticat. El se lipeşte şi are o cantitate mare de amidon, deci şi un indice glicemic ridicat. O alternativă care îngraşă mai puţin şi care nu se lipeşte la preparare ­este orezul cu bob lung, care poate fi de mai multe soiuri.

Cel mai accesibil este orezul cu bob lung prefiert. Datorită modului de preparare, el îşi păstrează majoritatea vitaminelor şi mineralelor, deci este hrănitor. Cel mai bun orez cu bob lung este basmati. La fel de sănătoase sunt orezurile brun, roşu ori sălbatic, dar aceste soiuri se găsesc mai greu şi sunt mai scumpe.

Nu se combină cu carnea

Orezul, indiferent de tip, se poate asocia cu peşte, cu brânzeturi, cu ouă, cu alte paste făinoase, cu legume sau cu leguminoase (soia, fasole boabe, mazăre). Nerecomandate sunt asocierile cu carne sau cu fructe.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite