Fructe şi legume care îţi sting setea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organismul nostru conţine, în funcţie de vârstă, între 70 şi 80 la sută apă. Pentru a evita deshidratarea, specialiştii recomandă atât creşterea consumului zilnic de lichide, cât şi de alimente cu un aport hidric ridicat.

Conţinutul de apă al alimentelor diferă de la caz la caz. Fructele şi legumele se află în topul clasamentului, ele având în compoziţie peste 80 la sută apă.

Pepenele şi perele, primele  în top

Pepenele roşu este recunoscut de mult timp pentru proprietăţile sale hidratante date de  conţinutul ridicat de apă, de 93-95 la sută. O cantitate de apă similară au şi perele, fructe cu efect diuretic. Pepenele galben, spre deosebire de cel roşu, conţine mai puţină apă, 90 la sută.

Acesta prezintă însă un nivel mai ridicat de betacaroten, antioxidant care protejează pielea de razele ultraviolete. De asemenea, cai­sele şi piersicile, fructe la mare căutare în acest sezon, conţin 87 la sută apă. În plus, caisele au puţine calorii, iar piersicile coapte asigură trei sferturi din necesarul zilnic de vitamina C al unei persoane.

Castraveţi şi roşii, în fiecare zi

În ceea ce priveşte legumele cu efect hidratant, în topul clasamentului se află castraveţii, care conţin aproximativ 96 la sută apă. În plus, castraveţii au şi puţine calorii, 20 la 100 g. Alături de castraveţi, este bine ca în această perioadă să consumi şi roşii (90 la sută apă).

Un alt avantaj al roşiilor este acela că reprezintă cea mai bogată sursă de licopen, un antioxidant recunoscut pentru efectul anticancerigen. O singură moleculă de licopen combate 13 radicali liberi.

Vinetele şi varza, sănătoase şi gătite

O atenţie deosebită trebuie acordată şi consumului de vinete şi de varză, care figurează printre puţinele legume ce îşi păstrează proprietăţile după prepararea termică. Vinetele au un conţinut ridicat de apă, 93 la sută, şi de fibre, dar mai conţin şi potasiu, magneziu, calciu şi vitaminele A, B1, B3, B6 şi C.

În plus, varza (care poate avea până la 92 la sută apă) are reale proprietăţi anticancerigene datorită vitaminelor A şi B12. Alte legume care asigură organismului un aport crescut de apă sunt dovleceii (care au în compoziţie 89 la sută apă, dar şi vitaminele C, E, potasiu şi magneziu).

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Anumite fructe, dar şi legume au un caracter special hidratant. De pildă: pepenii verzi, strugurii, merele, vişinele, piersicile, castraveţii, roşiile şi ceapa sunt foarte hidratante.

Persoanele predispuse la deshidratare din cauza unor afecţiuni cronice, precum şi persoanele ce desfăşoară activităţi fizice solicitante, persoanele în vârstă, dar şi copiii trebuie să aibă un organism foarte bine hidratat.

Pe lângă cantitatea de apă plată necesară pe zi (1-2 l/zi), este recomandat să suplimentăm cantitatea de lichide cu aşa-numita apă bio­logică conţinută de fructe şi de legume.

Ea este bogată în cantităţi însemnate de vitamine, de minerale şi de enzime, atât de importante pentru buna funcţionare fiziologică şi metabolică a organismului.

Remineralizare

Fructele oferă organismului  o parte din mineralele pierdute prin transpiraţie.

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite