Ficatul de peşte alb e o sursă importantă de vitamina D. Cât peşte trebuie să mâncăm ca să prevenim bolile cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
macrou la cuptor in sos de vin

Din cele aproximativ 12.000 de specii de peşti cunoscute, cea mai mare parte sunt comestibili. Peştele conţine proteine valoroase din punct de vedere biologic şi grăsimi în proporţie variabilă – între 0,5 şi 15%.

Spre deosebire de carne, lipidele din peşte sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi – acizi omega-3, în timp ce conţinutul de colesterol este redus, potrivit Ghidului de nutriţie umană, coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

În ficatul peştelui alb se acumulează uleiuri care reprezintă o sursă importantă de vitamina D şi de acizi graşi polinesaturaţi. Peştele gras are un procent crescut de lipide – peste 10% - şi este reprezentat de macrou, ton şi anghilă.

Potrivit sursei mai sus citate, peştele reprezintă o sursă pentru vitaminele B 6, b 12, riboflavină şi acid folic, dar şi de minerale precum iodul, seleniul şi fluorul. Deşi carnea de peşte este săracă în calciu, o cantitate mare din acest mineral se găseşte în oasele moi, care se mănâncă odată cu carnea, cum este cazul la sardine. Conţinutul de sodiu este de obicei scăzut, dar el poate creşte odată cu procesarea peştelui.

Prin compoziţia sa, precum şi prin conţinutul de acizi graşi omega-3, consumul de peşte contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. Astfel, se recomandă consumul de peşte sau alte produse de pescărie în cantitate de 200 de grame pe săptămână. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite