Două ceşti de cafea pe zi curăţă ficatul. Ce efect au zahărul şi sarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafea care ne energizează dimineaţa este benefică şi pentru ficat
Cafea care ne energizează dimineaţa este benefică şi pentru ficat

Bombardat cu tot felul de chimicale şi grăsimi din mâncare sau condamnat de inaniţie pentru simplul fapt că vrem să arătăm fabulos în costum de baie, ficatul lucrează în fiecare zi ca o uzină de detoxifiere a organismului. Atunci când dă semne de oboseală simţim imediat. Anumite alimente ajută ficatul să funcţioneze optim.

Ce putem face pentru a ajuta ficatul să ne păstreze sănătoşi? Fără doar şi poate să renunţăm la alcool, atrag atenţia medicii.

Cei care nu pot începe ziua fără cafea se vor bucura să audă că această băutură are un efect pozitiv şi asupra ficatului. Studiile arată că 2-3 ceşti de cafea pe zi pot proteja ficatul deteriorat de efectele alcoolului şi a dietei nesănătoase. Unele cercetări merg chiar mai departe subliniind că în acest fel se reduce chiar riscul de cancer de ficat.

Zahărul este indicat însă doar ocazional întrucât o parte din îndatoririle ficatului constă în transformarea zahărului în grăsime. Supradoza de zahăr duce la acumularea de grăsime la nivelul acestui organ care nu mai funcţionează cum trebuie. Aşa că făceţi-vă un serviciu şi consumaţi dulciuri doar din când în când.

Cât priveşte sarea, studiile arată că o cantitate prea mare de sodiu în organism fibrozează ficatul, primul pas către leziuni, potrivit webmd.com. Astfel, ar trebui evitată mâncarea procesată precum şunca sau mezelurile, în favoarea vegetalelor. O altă recomandare este înlăturarea solniţei de la masă.

Ceaiul verde conţine antioxidanţi puternici, printre care şi catechine, despre care se consideră că au un rol în prevenţia diferitelor forme de cancer, inclusiv în cel de ficat. Cantitatea de catechine este mai mare dacă ceaiul este consumat fierbinte.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru ficat este să bem apă. Înlocuirea băuturilor dulci cu apă ne ajută totodată să rămânem supli.

Dacă vrem să protejăm în acelaşi timp şi inima şi ficatul ne putem folosi de ierburi şi condimente adăugate în mâncare. Este vorba despre oregano, salvie şi rozmarin. Sunt surse bune de polifenoli, plus că mai tăiem din cantitatea de sare din mâncare. Scorţişoara, curry şi chimionul sunt alte opţiuni benefice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite