Din beneficiile postului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când urmezi o dietă echilibrată, şi starea ta de spirit se îmbunătăţeşte simţitor. Prin post, înveţi principii alimentare sănătoase, care scad riscul bolilor cardiace, al diabetului şi al cancerului.

La sfârşitul fiecărui anotimp, organismul are  nevoie de o purificare de toxine. Principiul acesta este recomandat de toţi nutriţioniştii, iar bolnavii care l-au respectat şi-au îmbunătăţit starea de sănătate.

Nu ţine o dietă strictă!

Postul este o strategie simplă, prin care „spălăm” organismul de reziduuri. Dacă vrei să ai o sănătate de fier, poţi urma o cură de detoxifiere a corpului prin abţinerea de la anumite alimente nu numai în perioadele stabilite de o religie anume. Totuşi, postul este sănătos dacă nu se transformă într-o dietă foarte severă, din care să lipsească alimentele importante pentru vigoarea organismului.

Când ai nevoie de detoxifiere?

Există câteva simptome clare prin care corpul te avertizează că are nevoie de purificare: dureri de cap, halenă (mirosul foarte urât al gurii), apatie, randament scăzut la locul de muncă, scăderea energiei, iritare, tensiune arterială oscilantă, insomnie sau balonare după fiecare masă.

Când corpul nostru este hrănit corect, atunci toxinele se elimină la timp din organism prin intermediul rinichilor şi al intestinului gros. Dar câţi dintre noi respectăm obiceiurile alimentare sănătoase, fără să depăşim graniţa către tentaţii periculoase?

Ce schimbări să faci în dietă

Renunţă la mezeluri şi mănâncă ciuperci, fasole, mazăre şi măsline.

Nu mânca multe dulciuri, aşa-zis sănătoase, precum: rahat, halva, napolitane. Cel puţin o dată pe săptămână, cât timp durează regimul de detoxifiere, mănâncă hrană vie, adică numai crudităţi sau mâncare nepreparată termic.

Dimineaţa, înainte de micul dejun şi seara, bea limonadă obţinută din suc de lămâie şi apă plată, cu efect tonic.

Mănâncă pâine neagră cu tărâţe, care conţine foarte multe vitamine şi minerale. Tărâţele au puterea să cureţe intestinele de toate reziduurile acumulate în timp.

Înlocuieşte proteinele din carne cu cele provenite din peşte şi soia.

Fă o cură cu cereale. Efectul acestei terapii joacă un dublu rol pentru organism: elimină reziduurile şi întăreşte imunitatea. În timpul postului, din hrana noastră nu trebuie să lipsească cele mai importante cereale: orzul, ovăzul, secara şi grâul.

Cum îţi purifici organismul

Consumă fructe şi ceaiuri medicinale din afin, coada şoricelului, talpa gâştii, pătlagină.

Elimină făinoasele albe, dulciurile de cofetărie şi de patiserie.

Nu mânca alimente conservate, afumate sau care conţin E-uri sau amelioratori.

Înlocuieşte zahărul rafinat cu zahărul brun sau cu mierea în ceaiuri, compoturi, budinci sau alte preparate de casă. La fel de sănătos este ceaiul verde - un energizant  natural.

Înlocuitori

Proteinele vegetale din mazăre şi fasole le înlocuiesc pe cele din carne

Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist Bio Nutriliv

În perioada postului, trebuie să avem în vedere aportul mai scăzut de proteine, determinat de lipsa alimentelor de origine animală. Proteinele joacă un rol major în construcţia celulară, în procesul de constituire a acizilor nucleici, în producerea hormonilor şi a neuromediatorilor şi sunt o sursă importantă de energie.

Prin urmare, dieta noastră zilnică trebuie să conţină, în această perioadă, proteine vegetale, glucide (din fructe, cereale integrale) şi grăsimi de origine vegetală. De asemenea, nu trebuie să ne lipsească vitaminele şi mineralele din legume (rădăcinoase) şi fructe de sezon.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite