Dieta sărată creşte riscul de fibrilaţie atrială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aportul zilnic de sare ar trebui să fie între 3 şi 5 grame
Aportul zilnic de sare ar trebui să fie între 3 şi 5 grame

Simplu spus, fibrilaţia atrială înseamnă bătăi neregulate ale inimii. Poate deveni periculoasă prin complicaţiile pe care le poate produce, respectiv cele neurologice de tipul accidentului vascular cerebral. O dietă bogată în sare creşte acest risc, potrivit unui nou studiu finlandez.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de fibrilaţie atrială. Simplu spus, fibrilaţia atrială înseamnă bătăi neregulate ale inimii. Poate deveni periculoasă prin complicaţiile pe care le poate produce de tipul accidentului vascular cerebral sau, mai rar, de infarct miocardic. O dietă bogată în sare creşte acest risc, potrivit unui nou studiu finlandez.

Cercetarea a inclus 716 persoane de vârstă mijlocie din Finlanda, urmărite pe parcursul a 19 ani şi a arătat că 74 de participanţi au fost diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială, cei a căror dietă era bogată în sare.

Cercetătorii au avut în vedere şi alţi factori de risc precum vârsta, grăsimea corporală, tensiunea arterială, fumatul şi, în cele din urmă au ajuns la concluzia că aportul de sare este în mod independent asociat cu riscul de fibrilaţie atrială. Dar cercetarea a pus în evidenţă doar o asociere nu a demonstrate limpede că o dietă bigată în sare duce automat la tulburări ale ritmului cardiac. Studiul a fost publicat luna aceasta în „Annals of Medicine“ şi preluat de site-ul de ştiri medicale webmd.com.

Şapte dintr-o sută de persoane sunt afectate

„Acest studiu oferă o primă dovadă a faptului că sarea excesivă din alimentaţie creşte riscul de fibrilaţie atrială, lungind lista de pericole pentru sănătatea cardiovasculară, a comentat autorul studiului, profesorul Tero Paakko, de la Universitatea din Oulu, Finlanda.

Este nevoie însă şi de alte studii de confirmare, rezultatele noastre sugerează doar că acele persoane care au un risc mare de fibrilaţie atrială ar trebui să reducă aportul de sare din alimentaţie, a mai spus expertul. Riscul de fibrilaţie atrială creşte odată cu vârsta, boala afectând circa 7 persoane dintr-o sută cu vârste peste 65 de ani.

„Estimăm că o treime din necesarul zilnic de sare este deja prezent în mâncarea procesată şi reducerea acestui aport ar fi extrem de benefic pentru sănătatea cardiovasculară a populaţiei“, a conchis profesorul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite