Dieta personalizată, cea mai sigură metodă de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dietele de slăbire trebuie ţinute sub supravegherea specialistului pentru a fi eficiente Foto Shutterstock
Dietele de slăbire trebuie ţinute sub supravegherea specialistului pentru a fi eficiente Foto Shutterstock

În goana după o siluetă de invidiat, multe persoane, în special femei, se aventurează să ţină diete care promit efecte miraculoase, punându-şi în pericol sănătatea.

Problema kilogramelor în plus şi găsirea „dietei-minune“ care s-o rezolve rapid au ajuns un fenomen. Încurajate de exemplul vedetelor care-şi subţiază silueta văzând cu ochii, multe persoane se apucă să ţină tot felul de cure de slăbire, punându-şi în pericol sănătatea. 

Dieta Dukan este poate cel mai bun exemplu în acest sens. A câştigat serios în popularitate în ultimii ani, fiind adoptată de milioane de oameni din lumea întreagă, în special datorită poveştilor de succes care au ca protagoniste celebrităţi ca Jennifer Lopez, Penélope Cruz sau Gisele Bündchen.

A încercat-o şi Roxana Irimia, o economistă de 31 de ani din Bucureşti. După două săptămâni de dietă, ţinută strict, fără niciun fel de abatere, a ajuns la doctor. „Mă durea îngrozitor de tare în partea dreaptă şi în spate. M-am speriat să nu fie rinichii. Am făcut ecografii şi alte investigaţii şi nu s-a descoperit nimic suspect. Doctorul de familie mi-a spus clar că-i de la Dukan. Mi-a explicat că nu eram prima persoană care venise cu aceste simptome“, a mărturisit tânăra.

ORGANISMUL INTRĂ ÎN GREVĂ

Nu e de mirare că s-au întâmplat toate acestea. Potrivit medicului de medicină generală, consultant în nutriţie Luana Şahian, din Bucureşti, această dietă dă peste cap buna funcţionare a organismului, ducând la o creştere importantă a riscului de dislipidemie (dereglări ale nivelului grăsimilor din sânge) sau de apariţie a carenţelor de vitamine, minerale ori alţi nutrienţi esenţiali.

De aceea, atunci când este ţinută fără indicaţie şi supraveghere medicală de specialitate, dieta Dukan epuizează organele interne, cu precădere rinichii, colonul şi ficatul, provocând stări de leşin, tulburări de tranzit intestinal, oboseală, depresie, migrene, constipaţie, insomnie şi alte simptome neplăcute.

Ana-Maria Iulian nutritionist

Despre o „răzbunare“ a organismului vorbeşte şi medicul Anamaria Iulian (foto sus), specialist în nutriţie comportamentală.

Cu dieta Dukan se slăbeşte pentru că există ceea ce se numeşte acţiunea dinamică specifică a alimentelor. Mai exact, ea se bazează pe un exces de proteină animală, care se digeră mai greu şi impune un consum mare de energie. Însă doar pentru o vreme. Dacă nu faci mişcare şi nu creşti masa musculară, scade rata de metabolism de repaus, ceea ce se va traduce ulterior prin acumulare rapidă de kilograme“, a explicat nutriţionista.

Ea a subliniat că dieta Dukan nu se potriveşte oricui şi a atras atenţia că aceasta este interzisă mai ales gravidelor, pacienţilor care suferă de afecţiuni ale rinichilor sau ficatului, celor cu diabet zaharat de tip 2, hipotiroidie sau alte afecţiuni metabolice.

DE LA DIETĂ LA SPITAL

Din fericire, starea Roxanei s-a ameliorat relativ repede. Cât despre rezultate, acestea au fost nule. „Deşi se spune că slăbeşti foarte mult, eu n-am prierdut nici măcar un kilogram. Într-adevăr, verişoara mea a dat jos şapte kilograme în două luni anul trecut. Anul acesta e la fel de grasă însă, iar soţul ei a fost pe la medici, tot din cauza acestei vestite diete“, a precizat tânăra.

Roxana Irimia

Roxana Irimia mizează acum pe sport pentru a se menţine în formă

La spital a ajuns şi Cătălina Toma (34 de ani), din Bucureşti, o altă „victimă“ a curelor de slăbire la modă. În cazul ei a fost dieta disociată 3+3, în care timp de trei zile se mănâncă numai proteine, după care trei zile numai produse vegetale. I-a recomandat-o o colegă de serviciu, după ce a revenit la muncă din cel de-al doilea concediu de maternitate, purtând cu ea povara multor kilograme în plus. I s-a părut că sună interesant şi a încercat-o circa două săptămâni.

„Totul părea în regulă până când într-o noapte mi s-a făcut rău. Mă luaseră nişte transpiraţii reci, nu mai puteam să respir. M-am dus la baie să îmi dau cu nişte apă pe mine şi m-am întors în pat, mergând în genunchi. Soţul a chemat ambulanţa şi aşa am ajuns la Urgenţă la Floreasca. Aveam blocaj atrioventricular (n.r. – întreruperea impulsului electric cardiac)“, a povestit femeia. Medicii n-au ştiut să explice de ce anume i s-a întâmplat.

După acest eveniment, a renunţat la dietă, iar când a reînceput să mănânce normal, kilogramele s-au întors de unde au plecat. Ba mai mult, s-au înmulţit. A fost zdruncinată temeinic în momentul în care a văzut scris pe o fişă medicală „grad de obezitate I“. A fost momentul în care a luat decizia să se adreseze unui medic nutriţio nist. A luat contactele de la o prietenă, a sunat, s-a programat şi a obţinut o dietă personalizată. A funcţionat. După opt luni, era cu 28 de kilograme mai uşoară. Se simţea bine, plină de energie, mulţumită. De fapt, nu simţea că ţine o dietă.

„Învăţam să mănânc. Poate sună ciudat, dar chiar aşa este. E foarte bine că vrem să slăbim, dar trebuie să o facem cum trebuie, nu după ureche, cu reţete luate de la unul sau altul de pe internet. Nu e bine să te joci cu sănătatea. Eu puteam să mor în noaptea aceea“, şi-a continuat expunerea Cătălina.

ATUURILE DIETEI PERSONALIZATE

Luana Sahian

Principalul avantaj al regimurilor alimentare personalizate este că sunt variate şi echilibrate, bazate pe parametrii biochimici ai fiecăruia dintre noi, relevaţi de analizele medicale. Apoi, ele sunt concepute ţinând cont de preferinţele culinare şi posibilităţile financiare, astfel încât să se poată concretiza ulterior într-un mod de viaţă.

„Este important să i se ofere confort pacientului sub toate aspectele, inclusiv variante de meniuri pe care să le poată urma cu uşurinţă. Este esenţial ca omul să participe activ la crearea regimului, alegând împreună cu medicul curant variantele convenabile de meniu zilnic“, a punctat Luana Şahian (foto dreapta). Este, din punctul său de vedere, cea mai indicată abordare, întrucât implică schimbări progresive, dar eficiente.

„Într-o dietă personalizată, eforturile nu urmăresc să obţină rezultate spectaculoase pe termen scurt, ci să menţină timp îndelungat beneficiile unui astfel de program. Se ştie că, mai ales în cazul dietelor foarte restrictive, pacienţii abandonează, iar efectele abandonului sunt devastatoare“, a afirmat medicul. Scopul, spune ea, este optimizarea stării de sănătate fizică şi psihică, în ansamblu.

„Nu tratăm simptome, ci căutăm să identificăm şi să eliminăm cauzele dezechilibrelor şi afecţiunilor, în acelaşi timp ne concentrăm pe prevenţie, prin educaţie nutriţională“, a adăugat Şahian. În ceea ce priveşte scăderea în greutate, medicul atrage atenţia că acesta este un proces care necesită timp şi consecvenţă, dietele „pe zile“ fiind din start sortite eşecului. Chiar dacă funcţionează o perioadă, cei care le urmează sunt condamnaţi să se îngraşe la loc.

Eliminarea grăsimilor, principala capcană

O greşeală frecventă în alegerea unei diete la întâmplare este proasta gestionare a principiilor alimentare (glucide, proteine, lipide, fibre) din meniul cotidian. Spre exemplu, majoritatea curelor „miraculoase“, larg împărtăşite şi apreciate de către amatorii de diete, sunt extrem de sărace în grăsimi. Or, eliminarea grăsimilor din alimentaţie nu ajută pe nimeni să slăbească sau să fie mai sănătos.

Dimpotrivă, potrivit Luanei Şahian, acest lucru poate cauza dezechilibre importante, având în vedere că grăsimile îndeplinesc multe funcţii în organismul uman. Ele reprezintă o sursă importantă de energie, participă la absorbţia nutrienţilor, fiind solvenţi pentru vitaminele A, D, E, K. Astfel, restricţia lor va duce la carenţe vitaminice, tulburări menstruale, deficit de atenţie, concentrare şi memorie.

„O dietă corectă cu o cantitate optimă de grăsimi bune din uleiuri vegetale (floa-rea-soarelui, in sau rapiţă), peşte gras (somon, macrou, ştiucă), fructe şi seminţe oleaginoase, margarine şi maioneze de generaţie nouă, care nu conţin grăsimi de tip trans, este utilă organismului atât într-o dietă pentru slăbit, cât şi într-o dietă pentru corectarea hipercolesterolemiei“, a evidenţiat Luana Şahian.

MAI PUŢINE, DAR MAI BUNE

Este importantă evitarea extremelor, deoarece o eliminare completă a grăsimilor din alimentaţie nu are ca efect slăbirea sau echilibrarea nivelului de colesterol din sânge, ci chiar favorizează creşterea acestuia.

Grăsimile nu trebuie scoase din alimentaţie nici chiar în dietele de slăbit, ci doar consumate corect, în funcţie de necesităţile organismului. De exemplu, o porţie de două felii de pâine integrală cu o margarină de calitate, nehidrogenată, cu somon şi un ardei capia reprezintă un mic dejun care poate furniza cantitatea de grăsimi polinesaturate esenţiale Omega 3 şi 6 pentru o zi“, a arătat Luana Şahian.

Ea a amintit că, potrivit recomandărilor  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o dietă echilibrată trebuie să includă aproximativ 30% grăsimi, dintre care 20% să fie reprezentate de grăsimi nesaturate şi esenţiale.

Minus 39 de kilograme, plus doi copii

O greutate corporală peste medie poate sta în calea fericirii de a fi mamă. O demonstrează cazul Lilianei Munteanu, o bugetară de 38 de ani, din Bucureşti. Acum doi ani şi trei luni, avea 107 kilograme la 1,61 metri, nivel crescut de grăsimi în sânge, hipertensiune, hiperglicemie şi o tristeţe profundă. „Voiam să avem un copil, dar ginecologul mă informase că există riscul să pierd sarcina, dacă voi avea una la greutatea mea. Mi-a zis scurt că până nu ajung la 90 de kilograme nu avem ce discuta“, îşi începe relatarea femeia.

Soţul a dus-o de mână la cabinetul medicului nutriţionist, unde a avut parte de suport moral, lecţii de medicină, gătit, nutriţie, dar şi de viaţă. A aflat ce şi de unde să cumpere, dar şi cum să îmbine alimentele, astfel încât să nu-şi pună în pericol sănătatea. A urmat îndeaproape recomandările nutriţionistului, chiar dacă de fel nu e foarte ascultătoare. A rămas gravidă având 92 de kilograme.

„Am ţinut dietă şi fiind gravidă, făcând analize din trei în trei luni, pentru a monitoriza evoluţia copilului. M-am dus să nasc cu 88 de kilograme, iar după jumătate de an aveam 79 de kilograme şi curând am rămas din nou gravidă. Acum, am 68 de kilograme, am doi copii şi nici vorbă de tensiune, colesterol sau glicemie mare. Nu am făcut sport, că nu am timp sau bani de sală, dar am învăţat să mănânc de la zero, chiar şi de post. Înainte ieşeam cu 2-3 kilograme în plus din post, fără să reuşesc să le dau jos apoi“, a povestit Liliana.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite