Dieta care întăreşte imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele conţin substanţe care ajjută sistemul imunitar să lupte cu infecţiile
Legumele conţin substanţe care ajjută sistemul imunitar să lupte cu infecţiile

Nu ar fi nemaipomenit dacă am putea mânca alimente magice care să ne protejeze împotriva germenilor care plutesc în jurul nostru? Fireşte, nu este atât de simplu! Ceva-ceva tot putem face însă pentru a ne ajuta organismul.

Spălatul pe mâini cu apă şi săpun rămâne regula numărul 1 împotriva contractării virusurilor, iar somnul de bună calitate este o componentă crucială în lupta împotriva germenilor patogeni, potrivit specialiştilor site-ului de ştiri medicale webmd.com.

La acestea se adaugă fructele şi legumele consumate în fiecare zi. Ele conţin vitamine implicate în susţinerea sistemului imunitar. Vitamina C din fructe precum citrice, mere sau broccoli ajută buna funcţionare a celullelor care alcătuiesc sistemul imunitar; vitamina A care ajută lla menţinerea mucoaselor din gură, intestine şi tractul respirator sănătoase şi pe care o regăsim în cartofii dulci, spanac, morcovi şi pepeni. Consumul de fructe şi legume proaspete sunt preferabile suplimentelor alimentare care conţin o singură vitamină pentru că substanţele chimice din mâncare trebuie să interacţioneze pentru a oferi protecţie.

Imagine indisponibilă

Proteine pentru celulele T

Prea puţine proteine în alimentaţie slăbesc sistemul imunitar şi îl fac vulnerabil în faţa infecţiilor. Acestea pot fi găsite atât în produsele de orgine animală precum carnea de porc sau de vită – care conţine totodată şi zinc, un mineral care ajută corpul să producă celule T ale sistemului imunitar – dar şi în leguminoase precum fasole, linte, mazăre sau soia.

Alimentele fermentate conţin bacterii care ajută microbiomul. Acest microbiom este format din miiarde de bacterii benefice care trăiesc în sistemul digestiv, acolo unde se află majoritatea celulellor care alcătuiesc sistemul imunitar. Alimente precum iaurtul, chefirul, sana, laptele bătut aduc un aport suplimentar de bacterii bune lăsând mai puţin loc pentru cele patogene.

Prin substanţele chimice pe care le conţin, usturoiul, ghimbirul, oregano, scorţişoara au proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare şi antioxidante şi pot aduce un plus de savoare alimentelor consumate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite