Dieta indicată în cazul fibromului uterin. Alimente care scad nivelul de estrogen

Dieta indicată în
cazul fibromului uterin. Alimente care scad nivelul de estrogen

Legumele proaspete conţin fibre care elimină estrogenul nedorit din organism

Fibroamele uterine pot afecta până la 20% din femei. Cele de dimensiuni mari, determină dureri intense, menstruaţii abundente, şi sângerări între ciclurile menstruale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fibroamele sunt aglomerări de ţesut care formează o masă dură ce se poate dezvolta atât în peretele uterin, cât şi la suprafaţa acestuia. Fibroamele sunt afecţiuni benigne, dar atunci când sunt de dimensiuni mari determină dureri foarte mari la nivelul pelvisului, la la nivelul spatelui, cicluri abundente şi mai dese decât normalul. Aceasta pentru că aceste tumori benigne măresc suprafaţa mucoasei uterine. Fibroamele uterine se numără printre cauzele de infertilitate feminină.

Cauza pentru care apar aceste fibroame nu este cunoscută, dar se ştie că excesul de strogen le măreşte. Astfel, femeile supraponderale au un risc mai mare de a face fibroame uterine întrucât celulele adipoase produc  estrogen.

Fără cafeină şi grăsimi nesănătoase

Din acest motiv este indicată o dietă de echilibrare hormonală, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină. Astfel, cafeina şi grăsimile nesănătoase sunt de evitat. Produsele care conţin cafeină măresc fluxul menstrual şi pot înrăutăţi simptomele bolii. Grăsimile saturate care se găsesc în princial în produsele de origine animală - produse lactate şi carne – blochează abilitatea organismului de a absorbi grăsimile esenţiale de care are nevoie organismul pentru a combate fibroamele şi de asemenea, măreşte nivelul de estrogen din sânge. Femeile care cnsumă mai multă carne au un risc mai mare de a dezvolta fibroame, faţă de cele care consumă mai multe legume proaspete.

Ce este permis. Alimente care scad nivelul de estrogen

A doua recomandare este aceea de a mări aportul de fibre în dietă. Alimentaţia bogată în fibre ajută la eliminarea estrogenului nedorit din organism, prin scaune. Ceralele integrale precum orezul brun, secara şi ovăzul, fructele şi legumele proaspete sunt surse de fibre.

Totodată, ficatul trebuie protejat prin elimarea alcoolului, a tutunului şi a medicamentelor – de exemplu paracetamolul şi ibuprofenul. Avem nevoie ca ficatul să elimine eficient estrogenul îmbătrânit.

Pe cât posibil, experta în sănătate recomandă cumpărarea de produse organice. Aceasta susţine că pesticidele din produsele neorganice pot conţine xenoestrogeni care pot stimula creşterea fibroamelor. Aceasta adaugă că studiile făcute arată că fibroamele conţin cantităţi mari din pesticidul DDT, mai mult decât orice alt ţesut din uter.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: