Dieta este esenţială atunci când ne tratăm naturist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta mediteraneană este ideală atunci când urmezi un tratament cu plante
Dieta mediteraneană este ideală atunci când urmezi un tratament cu plante

 Efectul curativ al plantelor medicinale este slab dacă interacţionează cu anumite alimente.  De exemplu, alimentele grase scad efectul preparatelor pe bază de scoarţă de salcie, indicate în reumatism.

Pentru a beneficia de proprietăţile terapeutice ale plantelor, trebuie să consumăm, în paralel cu tratamentul naturist, multe legume şi fructe proaspete, verdeţuri cât mai puţin prelucrate termic, uleiuri vegetale presate la rece (de măsline şi de sâmburi de struguri), fructe oleaginoase, cereale integrale şi peşte. Medicul fitoterapeut trebuie să informeze pacientul nu doar cu privire la posibilele reacţii adverse pe care le poate cauza supradozajul, ci şi cu privire la pericolul interacţiunii tratamentului cu anumite alimente.

„Pentru a nu diminua efectele terapeutice ale tratamentului cu plante medicinale, se recomandă evitarea consumului exagerat de cafea şi de alcool, dar şi excluderea alimentelor de tip fast-food şi produselor de patiserie", precizează Ruxandra Constantina, medic cu competenţe în apifitoterapie.

Cât mai puţine grăsimi animale

Tratamentele pe bază de plante cu efect antiinflamator, cum sunt cele pe bază de scoarţă de salcie, de gheara mâţei şi de gheara diavolului, este indicat să nu fie combinate cu alimente bogate în grăsimi saturate.

Mai exact, se va limita consumul de carne roşie, unt, mezeluri, produse lactate grase şi de dulciuri rafinate. Pentru ca tratamentul naturist să dea rezultate, fitoterapeutul recomandă adoptarea unei alimentaţii bogate în grăsimi sănătoase: peşte gras, uleiuri vegetale presate la rece, ghimbir, nuci şi seminţe.

Brânza cu mucegai, interzisă cu antidepresive

Persoanele care urmează tratamente împotriva depresiei şi anxietăţii cu preparate din lavandă şi din sunătoare nu trebuie să consume băuturi care conţin cofeină şi derivaţi din cofeină, cum sunt cafeaua, băuturile energizante şi ceaiul negru. De asemenea, „scad efectul tratamentului antidepresiv brânzeturile, în special sortimentele cu mucegai, varza murată, berea, vinul, în special cel roşu, şi fructul avocado. Mai mult, toate acestea pot determina creşteri (uneori periculoase) ale valorilor tensiunii arteriale", atrage atenţia fitoterapeutul.

Se diminuează efectul tratamentului antidepresiv cu lavandă şi dacă se consumă ceai de ginseng, cunoscut pentru efectele sale energizante şi tonifiante. Se pot consuma însă: pâine de secară, cereale integrale, nuci, alune, pulbere de busuioc, suc de fructul Noni, ciocolată neagră (una-două pătrăţele), fructe de mare, fără a fi afectate în vreun fel proprietăţile curative ale terapiei antidepresive.

Asocieri care cresc riscul de hemoragii

Un tratament medicamentos care împiedică formarea cheagurilor de sânge nu trebuie să fie combinat cu o alimentaţie în care sunt incluse: peştele gras, strugurii, ghimbirul, usturoiul şi ceaiul verde ori negru. Toate acestea au proprietăţi de potenţare a efectului anticoagulant. Medicul care recomandă tratamentul medicamentos trebuie să-şi informeze pacientul asupra pericolelor, cum ar fi apariţia vânătăilor şi chiar a hemoragiilor.

Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă se urmează un tratament naturist pe bază de ginkgo biloba, ginseng ori de scoarţă de salcie. „Usturoiul, ghimbirul, ceaiul verde, ceaiul negru, strugurii şi peştele gras au efect de fluidizare a sângelui, deci vor creşte efectul anticoagulant şi antiagregant plachetar al tratamentului naturist", explică Ruxandra Constantina. Fitoterapeutul recomandă în această situaţie consumul de legume verzi, bogate în vitamina K (spanac, broccoli şi sparanghel), care au efect antihemoragic.

Fără roşii în tratamentul antialergic!

Dacă urmezi un tratament antialergic pe bază de plante, atunci trebuie să eviţi consumul de roşii, în special cele importate. Roşiile constituie o cauză frecventă de alergii şi de probleme digestive. De asemenea, este necesar să se evite consumul de căpşune şi de zmeură, fructe care declanşează frecvent reacţii alergice.

În cazul unui tratament cu plante pentru scăderea colesterolului, de exemplu anghinare, păpădie, aloe vera, mesteacăn, este bine să incluzi în meniu peştele gras, cum sunt somonul ori somnul. Consumat de două-trei ori pe săptămână, peştele gras va potenţa efectul anticolesterol al tratamentului naturist.

"Pentru a nu diminua efectele terapeutice ale tratamentului cu plante medicinale, se recomandă evitarea consumului exagerat de cafea şi de alcool, dar şi excluderea alimentelor de tip fast-food şi produselor de patiserie.''

"Laptele poate diminua acţiunea antibiotică a fructelor şi a legumelor bogate în vitamina C.''
Ruxandra Constantina medic de familie cu  competenţe în apifitoterapie

"Usturoiul, ghimbirul, ceaiul verde, ceaiul negru, strugurii şi peştele gras au efect de fluidizare a sângelui, deci vor creşte efectul anticoagulant şi antiagregant plachetar al tratamentului naturist.''
Ruxandra Constantina medic de familie cu  competenţe în apifitoterapie

Laptele distruge vitamina C din fructe

Dacă vrem să stimulăm sistemul imunitar şi să-l pregătim pentru temperaturile reci din timpul iernii, este indicată o dietă bogată în fructe de pădure (afine, măceşe, mure, coacăze şi cătină), bogate în vitamina C şi în bioflavonoide. Acestea au efecte antiseptice, antivirale şi antibacteriane. Acelaşi tip de proprietăţi îl au şi usturoiul şi ceapa. „Însă laptele poate diminua acţiunea antibiotică a fructelor şi a legumelor bogate în vitamina C", explică fitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite