Dieta şi cancerul mamar. Opiniile specialiştilor în urma studiilor efectuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cazurilor diagnosticate de cancer mamar creşte în fiecare an la nivel  mondial. Pe parcursul anilor, s-a acordat multă atenţie factorilor de risc legaţi de mediu şi de stilul de viaţă – de la o dietă bogată în lipide şi până la consumul de alcool, la prezenţa pesticidelor şi a liniilor de înaltă tensiune în vecinătatea culturilor.

Cu toate acestea, există puţine dovezi cre să facă legătura între aceşti factori de mediu şi dezvoltarea cancerului de sân sunt de părere specialiştii Clinicii Mayo.

Mai multe cancere în ţările unde se consumă mai multe grăsimi

Astfel, a fost studiată legătura dintre mai multe aspecte legate de dietă şi cancerul mamar, spun aceştia. Cercetătorii au observat de multă vreme că ratele de cancer mamar sunt mai reduse în majoritatea ţărilor asiatice şi în ţările în curs de dezvoltare, comparativ cu ţările bogate – iar factorii dietetici au fost consideraţi un motiv al acestei diferenţe.

Mai mult, femeile care migrează dintr-o ţară cu o frecvenţă mai mică a cancerului mamar într-o altă ţară cu o frecvenţă mai mare ajung, în timp, la acelaşi nivel de risc ca femeile din ţara adoptivă. În pofida acestor indicii care dau de gândit, nu există o relaţie clară între dietă şi riscul de cancer mamar. Cercetările au dus la rezultate controversate şi incerte.

Un alt aspect al dietei care a beneficiat de multă atenţie este aportul de grăsimi.  Concepţia generală era că dietele bogate în grăsimi cresc riscul de cancer mamar. Această opinie se baza în mare măsură pe observaţii conform cărora ratele de cancer mamar sunt maxime în ţările unde consumul de grăsimi alimentare este cel mai mare.

Pe de altă parte, studii extrem de riguroase care comparau consumul de grăsimi alimentare şi dezvoltarea cancerului mamar nu au reuşit să stabilească o legătură clară între cele două. Unii oameni de ştiinţă sunt de părere însă că plaja consumului de grăsimi studiată nu este suficient de mare pentru a detecta posibile diferenţe în ceea ce priveşte riscul de cancer mamar.

Grăsimea produce estrogen

Excesul ponderal şi obezitatea cresc cu aproximativ 50% riscul de cancer mamar în rândul femeilor aflate la postmenopauză. Obezitatea la femeile premenopauzale este legată, de fapt, de o modestă reducere a riscului de cancer mamar, dar pentru că obezitatea înainte de menopauză duce, de obicei, la obezitate după menopauză, greutatea excesivă la orice vârstă este privită ca un factor de risc în cancerul de sân.

Deşi ovarele produc majoritatea estrogenului din organism, ţesutul adipos poate transforma alţi hormoni precum cei produşi de glandele suprarenale în estrogen. Mai mult ţesut adipos înseamnă mai mult estrogen, iar riscul de cancer creşte. De asemenea, obezitatea contribuie la creşterea nivelului de insulină şi de factori de creştere asemănători insulinei, asociaţi cu un risc crescut de cancer mamar.

De asemenea, excesul ponderal este asociat cu o creştere a riscului de a dezvolta cancer de colon, de endometru, de vezică biliară, de esofag, de pancreas şi renal.

Din acest motiv, American Cancer Society recomandă ca toţi oamenii să-şi păstreze o greutate echilibrată pe tot parcursul vieţii.

Sursa: Clinica Mayo. Cancerul mamar

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite