Dieta bazată pe post şi înfometare, eficientă pentru slăbit, protejează sănătatea şi stimulează longevitatea

Dieta bazată pe post şi înfometare, eficientă pentru slăbit, protejează sănătatea şi stimulează longevitatea

Înfometarea intermitentă, benefică pentru siluetă şi pentru sănătate FOTO Arhiva Adevărul

Dieta 5:2, caracterizată prin post şi înfometare timp de două zile pe săptămână, îi ajută pe oameni să slăbească, protejându-i totodată de o serie de maladii grave, precum diabet, cancer şi Alzheimer, potrivit unui nou studiu american.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regimul alimentar 5:2 a fost creat de nutriţionistul Michael Mosley şi constă în reducerea aportului caloric, la doar 500 de calorii pentru femei şi 600 de calorii pentru bărbaţi, timp de două zile neconsecutive în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, nu există constrângeri alimentare, iar adepţii acestei diete mănâncă în mod normal.

Potrivit Mediafax, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Florida din Statele Unite arată că beneficiile pentru sănătate ale dietei 5:2 se menţin şi atunci când adepţii ei respectă principiul „postului şi înfometării“ într-o zi şi mănâncă peste medie în ziua următoare.

În cadrul cercetării, timp de trei săptămâni, cei 24 de participanţi au alternat zilele în care au primit 25% din aportul caloric zilnic cu cele în care au primit 175% din aportul caloric.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat schimbările de greutate, presiune arterială, ritm cardiac şi glicemie suferite de participanţi vreme de zece săptămâni. Ei au mai urmărit concentraţia de colesterol, markerii de inflamaţie şi genele implicate în producţia celulelor cu rol protector.

Am descoperit că postul intermitent determină o uşoară creştere a SIRT3, o genă cunoscută, care stimulează longevitatea şi este implicată în reacţiile cu rol de protecţie ale celulelor“, a precizat Michael Guo, coautor al studiului, cercetător la Harvard Medical School.

Gena SIRT3 codează o proteină denumită tot SIRT3. Aceasta din urmă face parte dintr-o clasă de proteine denumite „sirtuine“, care, atunci când s-au aflat într-o concentraţie mai mare în organism, la şoareci, au extins durata de viaţă a acestora.

Cercetătorii consideră că proteine precum SIRT3 sunt activate de stresul oxidativ, un proces declanşat atunci când există prea mulţi radicali liberi în organism, iar acel surplus nu mai poate fi neutralizat cu antioxidanţi.

Specialiştii susţin că în concentraţii mici radicali liberi pot fi benefici. Mai exact, atunci când corpul trece prin stres - care apare în timpul postului - mici niveluri de stres oxidativ pot să declanşeze acţiuni cu rol de protecţie.

De asemenea, savanţii americani au descoperit că postul intermitent a scăzut concentraţiile de insulină la participanţi, fapt care înseamnă că dieta 5:2 ar putea avea şi efecte antidiabetice.

Pentru a testa rolul suplimentelor cu antioxidanţi, participanţii au repetat acest regim alimentar, dar au inclus şi vitamina C şi vitamina E.
La capătul a trei săptămâni, cercetătorii au analizat aceleaşi criterii de sănătate. Ei au stabilit că nivelul proteinelor sirtuine, precum SIRT3, dar şi o alta, SIRT1, aveau tendinţa de a creşte, ca rezultat al acestei diete.

În schimb, atunci când participanţii au primit suplimente cu antioxidanţi, în plus faţă de dietă, unele dintre aceste efecte benefice au dispărut.

Noul studiu pare să confirme o serie de cercetări anterioare, care spun că „inundarea“ organismului cu antioxidanţi contracarează efectele benefice ale postului şi exerciţiilor fizice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările