Dieta care ajută la controlul stresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există mai multe tipuri de stres. Unul pe care îl presupune, de exemplu, susţinerea unui examen şi care ne poate mobiliza resursele organismului şi altul pe termen lung – stresul cronic – care ne poate afecta sănătatea. Ne poate ajuta alimentaţia la controlul acestuia?

Insomniile, tulburările de tranzit intestinal, căderea părului, oboseala, palpitaţiile, erupţiile cutanate, nervozitatea, anxietatea, problemele de memorie pot fi tot atâtea semnale transmise de organism că suferă de stres cronic.

Dacă avem o viaţă stresantă e bine să concepem strategii pentru a reduce această încărcătură. În acest război contra stresului cronic, alimentaţia joacă şi ea un rol important. Dieta sănătoasă şi echilibrată este cea indicată.

În perioadele se stres, atunci când se eliberează adrenalină, printre glandele afectate se numără suprarenalele. În plus, un organism stresat foloseşte cu uşurinţă vitaminele din grupul B şi trebuie să ne asigurăm că avem suficiente alimente care conţin aceste vitamine în dietă. Adică, cereale integrale, peşte gras, ouă, oraz brun, fasole, seminţe de floarea soarelui şi nuci.

somon alimente vedere

Antioxidanţii sunt cei care repară celulele afectate de stres. Legumele şi fructele colorate intens, proaspete sunt cele care îi conţin. Zincul este un astfel de antioxidant esenţial de care organismul are nevoie pentru o digestie eficientă, o imunitate mai bună şi susţinerea unei sănătăţi emoţionale. Surse naturale de zinc sunt ouăle, leguminoasele, drojdia, seminţele de dovleac şi cerealele integrale.

Lipsa grăsimilor esenţiale – pe care le găsim mai ales în nuci, peşte gras şi seminţe – duce şi ea la declanşarea simptomelor de stres.

Imagine indisponibilă

Nivelurile instabile de zahăr pot declanşa semne de stres, astfel că sunt necesare măsuri de echilibrare a glicemiei. Aceasta înseamnă un mic dejun sănătos  - compus din terci de ovăz cu fructe sau piure de fructe; mese mici şi dese alcătuite din carbohidraţi cu eliberare lentă, fără prăjituri şi biscuiţi sau produse de patiserie.

Sunt de evitat stimulentele precum cafeaua, ceaiul, nicotina şi alcoolul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite