Despre fitness şi... mult fotbal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prietenii stiu de ce...
Prietenii stiu de ce...

În articolul de vineri am tot lăudat beneficiile exerciţiilor de fitness în plan psihologic / ca măreţ instrument de dezvoltare personală. Cu toate acestea John Doe (în varianta Ion Popescu) vrea să “dea jos burta pentru vară”. În acest demers nobil, încerc să îl inspir în articolul de mai jos.

Este excepţional faptul că mii de oameni cumpără zilnic un membership la un club de sănătate pentru “a da jos burta”, “scăpa de şolduri”, “da jos 10 kilograme în 10 zile” sau “încăpea în rochia aia” (ca şi cum rochia aia ar fi mai importantă decât să încapi în trupul tău).

Este exceptional şi că primesc multe întrebări în acest sens, care fac (dacă nu v-aţi dat, evident, seama) motivul acestui articol, pe care le privesc cu aceeaşi înţelegere cu care mi-aş fi dorit să fiu şi eu privit atunci când aveam nevoie de răspunsul lor.

Şi pentru care vă mulţumesc!

Zic excepţional, întrucât, fără să ştie, după ce nevoia lor pur cosmetică este satisfăcută, ce primesc noii entuziaşti de fitness pe termen mediu şi lung, este pur şi simplu, inestimabil...

 

Beneficiile antrenamentului de fitness (partea a II-a) - sau de ce merită să "dai jos burta!" (sună a titlu de copertă, la fel de veşnic şi de redundant ca şi conţinutul - am rămas oare în pană de inspiraţie)?  

Fitness-ul măreşte kinestezia, tonusul şi vitalitatea

Exerciţiul fizic intens efectuat cu regularitate ascute simţurile, în timp ce sedentarismul le toceşte.

Poate ţi s-a intamplat (şi cui nu?) să stai 5-6 ore în faţa calculatorului de la birou şi ridicându-te să te simţi dezorientat, ameţit si amorţit. Sau să ai o şedintă de lucru de la care să ieşi cu bateriile terminate. Sau să vii de la şcoala/cursuri/job/office/deplasări care ar fi trebuit să se numească vacanţă epuizat ca după muncile lui Hercule. Sau, sau, sau...

Cea mai simpla cale prin care să ai aripi toată ziua (nu, nu coarne!) nu este o bautură, două-trei, cu cofeina si 50 de grame sau 10 lingurite de zahăr în 330 ml lichid (citeşte eticheta – pancreasul tău o să îţi mulţumească!) ci sa te antrenezi de dimineaţa. De ce? Vei fi plin de hormonii fericirii (vezi Beneficiile antrenamentului de fitness – sau de ce naiba să mă chinui atât la sală I) toată ziua şi vei avea o acuitate senzorială fantastică.

Un mic dejun sănătos, un antrenament intens, un duş revigorant şi o masa bogată în calorii “sănătoase”, vitamine, minerale, enzime, după antrenament  – iată reţeta de succes a oamenilor de succes, pentru the best day ever şi, ca şi consecinţă firească, the best life ever.

 

Evitarea şi prevenirea bolilor degenerative şi a îmbătrânirii printr-un stil de viaţă antiaging

Exerciţiile de fitness promovează un mediu hormonal propice longevităţii şi lipsei de afecţiuni cronice. În fapt, antrenamentul de rezistenţă progresivă (cu greutăţi) este singura activitate sportivă anti-aging.

Pe scurt, despre metabolism 

După cum îi explicam deunăzi tatălui meu[1] care mă asculta pe jumătate adormit, încercând să make a point, metabolismul este definit simplist ca totalitatea proceselor de asimilaţie (depozitare), numite anabolice şi de dezasimilaţie (descompunere), numite catabolice.  În fapt, echibrul dintre cele două procese ne guvernează viaţa, corpul oscilând între cele două permanent, putând fi ori într-o stare anabolică, construind noi celule, ori într-o stare catabolică, distrugând celulele existente. Când suntem copii, catabolismul este ca şi inexistent, acesta fiind motivul pentru care creştem într-un ritm accelerat.


[1] Noi mai vorbim şi despre fotbal şi femei cu sâni mari

Când începem să “îmbatrânim”, indiferent de vârstă, îmbătrânim datorită catabolismului care începe sa predomine şi implicit proceselor oxidative la nivel celular, de distrugere celulară – pe fondul deficienţelor chimice la nivel celular (a se citi: nutritive şi/sau factori de mediu) – care se amplifică, celulele autodistrugându-se (proces care se numeşte: apoptoză) şi replicându-se cu un ADN alterat (proces care se numeşte: cancer).

Necontrolat, catabolismul şi procesele oxidative ne vor guverna tot restul vieţii până cand le sucombam, ne îmbolnăvim şi murim.

Soluţia

Cea mai eficientă cale de a promova un mediu metabolic de construcţie de noi celule este antrenamentul de fitness efectuat cu regularitate, în urma căruia se secretă hormonul anabolic HGH (Human Growth Hormone – hormonul  de creştere uman), numit şi “hormonul tinereţii”. De asemenea antrenamentul favorizeaza un raport optim al hormonilor sexuali progesteron-estrogen (la femei) şi testosteron-estrogen (la bărbaţi) prin stimularea directă a secretiei primilor.   

Promit că în articolul viitor voi vorbi despre fotbal!

 

Un mediu hormonal tânăr, alături de o nutriţie bogata în nutrienţi care contribuie la echilibrul celular (proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine, minerale, enzime, fitonutrienţi)  înseamnă un corp tânăr. În plus, creşterea nivelelor hormonilor sexuali alături de circulaţia sangvină îmbunătăţită şi de kinestezia mărită, înseamnă o viaţă sexuală îmbunătăţită, indiferent de vârsta biologică a organismului.

Exerciţiile de fitness previn apariţia afecţiunilor cardiace ca ateroscleroza (prin scăderea nivelului colesterolului “rau” LDL şi creşterea nivelului colesterolului „bun” HDL, creşterea flexibilităţii venelor, arterelor şi capilarelor, scăderea nivelului homocisteinei – o proteina tare simpatică, a cărei singură menire existenţială este să îţi sape săpături (a se citi: leziuni) în pereţii vaselor de sânge, în interiorul cărora se sedimentează lipidele, formând ateroame, un fel de stalactite şi stalagmite care împiedică lichidul tău vital să ajungă la atracţiile turistice.

În plus, exerciţiile de fitness: 

1. antrenează şi totodată intăresc (îngroaşă/hipertrofiază) pereţii muschiului cardiac, care pompează astfel sânge mult mai eficient în tot arborele vascular.

2. dilată arborele vascular printr-un proces chimic de care e dependent şi erecţia (exact, sinteza oxidului nitric!) cu beneficiile aferente (mai mult sânge cu nutrienţi ajunge mai repede şi mai uşor unde este nevoie - ergo, recuperare post-efort sau post-traumă accelerată).

Şi din nou, despre fotbal…

De asemenea 3. exerciţiile cu îngreunări au o activitate osteoblastă, adică de producţie a celulei osoase, mărind densitatea atât a masei osoase cât şi a articulaţiilor moi, prevenind osteoporoza şi afecţiunile degenerative articulare (artirită, reumatism).

Mă întrebi ce e cu activitatea asta?? Ia spune-mi cumva… te doare spatele? Sau … genunchii atunci când stai mai mult de două ore pe scaun la birou? Da, te astept la sală...

 

Controlul facil al greutăţii

Antrenamentul de rezistenţă progresivă ridică rata metabolismului bazal (chiria energetică pe care o plăteşte corpul zilnic pentru a-şi desfăşura procesele interne) timp de 72 de ore, ceea ce înseamnă că pot mânca mai mult fără să mă îngraş. Rescriu, ceea ce înseamnă că pot arăta grozav şi pot manca orice (dar nu oricât şi oricum – aşa că mai bine mănâncă ce trebuie) fără să mă îngraş, pentru că în timp ce mănânc ceea ce vreau, corpul meu construieşte o masă musculară nouă, care îl imbracă mai frumos ca orice haină.

Iată, deci – iuhuuu! o altă abordare, mult mai permisivă a conceptului de dietă restrictivă caloric, în care trebuie să te abţii ca să trăieşti (nu este motto-ul meu!), sau să iţi lipeşti pe frigider şi pe materia cenuşie o listă luuunga de NU-uri alimentare.

Permiteţi-mi acum să formulez această abordare (care aduce întrucâtva a leadership parental capitalist):

NU servi nici o masă nemuncită sau

Dacă nu munceşti, să nu mănânci

(!!!)

 

(nu, nici seminţele din timpul meciului de fotbal!

- ronţăie caju – are mult magneziu, te calmează şi vecinii îţi vor zâmbi mai mult în lift).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite