Descoperire alarmantă: alimentele junk-food duc la pierderea mirosului

Descoperire alarmantă: alimentele junk-food duc la pierderea mirosului

Alimentele de categoria junk-food afectează simţul oflactiv FOTO Arhiva Adevărul

Asociate de multă vreme cu obezitatea, alimentele de tip junk-food, bogate în grăsimi şi carbohidraţi, dar cu valoare nutrititivă redusă, sunt responsabile şi de alterarea simţului olfactiv,  potrivit unui nou studiu american.

Ştiri pe aceeaşi temă


O dietă bogată în grăsimi provoacă modificări structurale şi funcţionale majore la nivelul sistemului nazal, au descoperit cercetătorii americani în urma unor experimente efectuate pe şoareci, informează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă au constatat că şoarecii care au primit o dietă bogată în grăsimi au avut probleme în ceea ce priveşte recunoaşterea anumitor mirosuri, după ce au pierdut 50% din neuronii care identificau semnalele olfactive.

Rezultatele experimentului, care au fost publicate în Journal of Neuroscience, au arătat că dieta nu influenţează numai greutatea corporală, ci şi alte funcţii ale organismului.

Această descoperire deschide numeroase posibilităţi pentru cercetarea obezităţii", a arătat Nicolas Thiebaud, de la Universitatea de stat din Florida.

Este pentru prima oară când cercetătorii au reuşit să demonstreze o legătură fermă între o dietă necorespunzătoare şi pierderea simţului olfactiv.

În timpul unui experiment cu durata de şase luni, şoarecii au primit o dietă bogată în grăsimi şi au fost învăţaţi să asocieze un anumit miros cu o recompensă constând din administrarea de apă.

Cobaii care au primit dieta bogată în grăsimi au învăţat mai greu să facă această asociere decât cei din grupul de control care au primit mâncarea obişnuită.

În momentul în care cercetătorii au introdus un nou miros pentru a le monitoriza adaptarea, şoarecii care au primit o dietă bogată în grăsimi nu au reuşit să se adapteze la fel de repede, ceea ce a relevat o alterare a abilităţii olfactive.

În plus, atunci când şoarecii care au mâncat alimente bogate în grăsimi au primit o dietă care să îi ajute să îşi controleze greutatea - în urma căreia au revenit la o greutate corporală şi la o chimie a sângelui normale - capacitatea lor de a distinge mirosurile era încă redusă", a declarat cercetătoarea Debra Ann Fadool.

Ea a precizat că şoarecii expuşi la diete bogate în grăsimi aveau doar 50% din neuronii care puteau codifica semnalele olfactive.

Echipa de cercetători îşi porpune să investigheze impactul exerciţiilor fizice asupra simţului olfactiv. De asemenea, oamenii de ştiinţă vor încerca să afle dacă o dietă bogată în zaharuri are acelaşi efect negativ asupra simţului mirosului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările