De ce este zahărul un „ucigaş tăcut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu te saturi niciodată de zahăr, aşadar niciodată nu ştii când este prea mult FOTO Shutterstock
Nu te saturi niciodată de zahăr, aşadar niciodată nu ştii când este prea mult FOTO Shutterstock

Mulţi oameni ştiu că o alimentaţie bogată în zahăr este nesănătoasă, dar consideră că riscul consumului său în exces este mai scăzut decât cel al grăsimilor saturate, al sării sau al aportului caloric mărit. Totuşi, dacă s-ar afla ce se petrece în organismul nostru atunci când consumăm prea mult zahăr, acest produs ar putea ajunge pe „lista neagră“.

„Huffington Post“ ne oferă 10 motive pentru care zahărul în exces ar trebui eliminat din dieta noastră.

1. Zahărul face rău la inimă

Se ştie deja, în urma a numeroase studii, că zahărul în exces creşte riscul de boli cardiace. Cercetările au identificat ca personaj negativ o moleculă a zahărului (care se regăseşte şi în amidon) numită „glucoză-6-fosfat“, ea fiind responsabilă de schimbările în proteina muşchilor inimii. Aceste modificări pot conduce la atacul de cord.

2. Zahărul este de vină pentru colăceii de pe abdomen

Rata obezităţii în rândul adolescenţilor s-a triplat în ultimii 30 de ani, iar numărul copiilor obezi s-a dublat. Un studiu din 2010 a descoperit că excesul de fructoză din băuturile răcoritoare duce la creşterea ţesutului adipos din jurul abdomenului şi măreşte riscul apariţiei bolilor de inimă şi al diabetului.

3. Zahărul, ucigaşul tăcut

Consumul excesiv de fructoză este de vină pentru creşterea „rezistenţei la leptină“, spune un studiu din 2008. Leptina este un hormon care ne spune când ne-am săturat. La anumiţi oameni, leptina, pur şi simplu, nu funcţionează, ei neprimind niciun semnal de saturaţie. Acest lucru poate duce la consumul excesiv de alimente şi la obezitate. De ce zahărul este ucigaşul tăcut? Pentru că nu există niciun simptom şi niciun avertisment. Dacă te-ai îngrăşat în ultimul an şi nu-ţi dai seama de ce, poate că ar trebui să fii mai atent câtă fructoză sau glucoză introduci în organismul tău.

4. Zahărul poate fi de vină în producerea celulelor canceroase

În nutriţie, este greu să pomeneşti zahărul şi să nu aduci în discuţie şi insulina. Motivul? Insulina este însoţitorul zahărului în călătoria lui spre celule, iar atunci când consumăm prea mult zahăr sau dacă organismul nu reacţionează la secreţia de insulina (probabil din cauză că mâncăm prea mult zahăr), acesta se revoltă. Un studiu din 2013 arată că există o legătură între rezistenţa la insulină şi cancer. 

5. Dependenţa de zahăr poate fi genetică

O cercetare recentă, efectuată pe aproape 600 de oameni, a demonstrat că cei care au suferit schimbări genetice în hormonul denumit „grelină“ consumă mai mult zahăr (şi alcool) decât cei care nu au suferit astel de variaţii. Grelina este un hormon care îi spune creierului când organismului îi este foame. Cercetătorii cred că elementele genetice care afectează grelina au legătură cu modul în care îţi satisfaci sistemul neurologic prin consumul de zahăr. 

6. Zahărul şi alcoolul au efecte toxice similare asupra ficatului

Glucoza şi fructoza în exces pot avea acelaşi efect toxic asupra ficatului ca alcoolul. Mai mult, studiile au descoperit că zahărul creşte riscul unor boli cronice de care este responsabil şi alcoolul. 

7. Zahărul afectează funcţionarea creierului

Există o legătură între consumul de glucoză şi îmbătrânirea celulelor. Această îmbătrânire celulară poate avea diverse efecte asupra organismului, de la riduri până la boli cronice. Dar mai există o dovadă alarmantă: zahărul poate cauza şi îmbătrânirea neuronilor, motiv pentru care consumul excesiv de zahăr poate fi vinovat de pierderile de memorie.

8. Zahărul se ascunde şi în alimentele „fără zahăr“

Multe dintre alimentele noastre favorite, la care nici măcar nu ne-am gândi că ar putea conţine zahăr, sunt de fapt pline. Printre ele se află sosul de roşii, sosurile de salată fără grăsimi, apa tonică, biscuiţii săraţi şi chiar şi pâinea.

9. Excesul de zahăr scurtează viaţa

180.000 de decese din lume au fost atribuite îndulcitorilor din băuturile răcoritoare. Doar în Statele Unite ale Americii, în 2010, s-au înregistrat 25.000 de decese. Băuturile îndulcite cu zahăr sunt asociate cu un risc crescut de deces, survenit în urma apariţiei unor boli cronice favorizate de consumul excesiv de „dulce”, cum ar fi diabetul, afecţiunile cardiovasculare şi cancerul.

10. Zahărul îngraşă

Este cel mai evident lucru care se poate spune despre zahăr. Zahărul este o sursă foarte mare de calorii, însă niciodată nu îţi va spune cât de mult este prea mult, pentru că rareori te poţi sătura de dulce.


Citeşte mai multe despre zahăr:

FOTO Anii '60 în materie de sănătate: „Mănâncă zahăr pentru a slăbi“ şi „Bronzează-te sub soarele nemilos“

Dacă acum 500 de ani, lumea credea că Pământul este plat, în urmă cu 50 de ani existau multe ponturi pentru o viaţă sănătoasă total contrarii recomandărilor de astăzi ale specialiştilor. „O ţigară după masă ajută la digestie“, „O cola ne dă energie şi ne ajută să vedem viaţa mai luminoasă“ sunt doar două dintre sfaturile bunicilor noştri. Dar nu totul era neadevărat. Unele teorii ale vremii sunt valabile şi în zilele noastre.

FOTO Îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali? Despre riscurile şi beneficiile de care ar trebui să ştii

În urmă cu un secol, gustările dulci îşi trăgeau aroma din ingrediente cum ar fi mierea sau chiar zahărul de masă. Acum, dacă arunci o privire pe ambalajul dulciurilor, vei observa că printre îndulcitori se regăsesc substanţe chimice precum aspartamul sau plante cum sunt stevia. Unele dintre ele sunt catalogate ca fiind „naturale“, altele „artificiale“.

Agenţii economici vor fi obligaţi de Ministerul Sănătăţii să micşoreze conţinutul de sare, zahăr şi grăsimi din alimente

Ministerul Sănătăţii a elaborat proiectul unui program naţional în domeniul nutriţiei. Şefa Direcţiei sănătate publică din cadrul ministerului, Svetlana Cotelea, a spus că programul impune mai multe condiţii pentru producătorii de alimente, cu scopul reducerii numărului cazurilor de afecţiuni cardiovasculare, cancer şi diabet zaharat.

În inima României, ţăranii noştri plâng cu lacrimi dulci. Industria zahărului românesc, de la extaz la agonie

Ţăranii români  plâng cu lacrimi dulci ca zahărul ce ieşea din truda muncii lor. Acum, câmpurile ţării  zac nelucrate din cauza aşa-zişilor investitori care au distrus cel mai profitabil sector al industriei agricole din România: cel al procesării sfeclei şi obţinerii zahărului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite