De ce trebuie bine reîncălzită mâncarea gătită înainte de a o consuma. Infecţii care predomină mai ales vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele trebuie corect preparate mai ales vara când riscul de infecţii e mai mare
Alimentele trebuie corect preparate mai ales vara când riscul de infecţii e mai mare

Unele infecţii au o frecvenţă mai crescută în funcţie de sezon. De exemplu, vara predomină infectiile cu bacterii cum sunt Salmonella, Shigella si Staphylococcus aureus.

Carnea de porc, de vită sau de pui, laptele, brânza ouăle contaminate pot fi surse de infecţii şi determina boli care sunt mai frecvente pe timpul verii.

Astfel, în acest anotimp predomină infecţiile cu bacterii precum Salmonella, Shigella si Staphylococcus aureus, explică dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterologie la Clinica DigestMed.

Aceste microroganisme se găsesc mai ales în carne, ouă, lapte, dar şi în legume contaminate şi determină toxiinfecţii alimentare cu apariţia diareei acute infecţioase, boală frecventă întâlnită oriunde în lume.

Cum se apără organismul

Infecţia intestinală apare ca urmare a interacţiunii dintre factorii de apărare pe care îi are organismul şi cei de virulenţă microbieni. Infecţiile intestinale se manifestă prin crampe abdominale, scaune diareice, uneori vărsături şi febră.

Aciditatea gastrică este prima linie de apărare, un Ph sub 4 fiind rapid bactericid. „Microbii trebuie să supravieţuiască în mediul gastric acid pentru a infecta intestinul subţire sau gros. Medicaţia antisecretorie frecvent folosită, adesea pe termen lung, modifică această linie de apărare şi facilitează gastroenterita bacteriană“, adaugă specialistul.

A doua linie de apărare e compusă din jocnţiunile strânse între celulele intestinale, de producţia de molecule antimicrobiene, de stimularea sistemului imunitar loca şi de flora intestinală a gazdei.

Dacă microbii sunt extrem de virulenţi şi reuşesc să dezvolte mecanisme precum producţie de toxine, factori de aderenţă – atunci ei trec de factorii de apărare şio ne îmbolnăvesc.

Condiţiile igienice precare şi alimentele incorect preparate termic  sau cele nepreparate - fructele de mare, hamburgerii, laptele si sucurile nepasterurizate, ca şi cele lăsate timp îndelungat la temperatura camerei sunt factori de risc în apariţia diareei acute infecţioase. „Reîncălzirea insuficientă a alimentelor nu doar că nu distruge bacteriile, dar le poate accelera multiplicarea şi să crească cantitatea ingerată. Şi chiar dacă reîncălzirea alimentelor preparate termic distruge bacteriile, toxinele  - de exemplu enterotoxina Stafilococului auriu - rămân neatinse“.

Un sistem imunitar compromis, o aciditate gastrică redusă şi vârsta mică sunt alţi factori de risc ce ne pot expune îmbolnăvirilor.

„Călătoriile cresc riscul de expunere la apă şi alimente contaminate. Ne putem proteja prin consumul de apă îmbuteliată, inclusiv pentru spălatul pe dinţi, evitarea consumului de cuburi de gheaţă care pot fi din apă contaminată, evitarea consumului de carne sau peşte crud sau insuficient preparat termic, evitatea consumului de alimente crude care au fost atinse cu mâna în timpul preparării  - salate, fructe decojite.

Reguli de prevenire a îmbolnăvirilor

Legumele şi fructele trebuie spălate bine înainte de a fi consummate, iar carnea trebuie gătită corect. Alimentele gătite şi cele nepreparate trebuie păstrate separate, mâinile trebuie spălate după manipularea alimentelor, după folosirea toaletei sau după contactul cu pet-urile.

Totodată, cuţitele şi ustensilele de bucătărie trebuie spălate în apă fierbinte cu detergent după prelucarea cărnii crude.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite