De ce ar trebui să iubeşti usturoiul şi cum să scapi de mirosul înţepător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a scăpa de mirosul de usturoi, încearcă frunze de pătrunjel sau boabe crude de cafea FOTO Shutterstock
Pentru a scăpa de mirosul de usturoi, încearcă frunze de pătrunjel sau boabe crude de cafea FOTO Shutterstock

Usturoiul are atâtea beneficii pentru sănătate, încât nu ar fi de mirare să ajungă, în curând, să fie prescris la scară largă de medic. De fapt, dacă stăm şi ne gândim, chiar este prescris de medici în anumite situaţii.

Un nou studiu despre efectele usturoiului asupra sănătăţii sugerează că reduce cu aproape jumătate riscul cancerului de plămâni, mai ales consumat proaspăt.

Studiul, realizat de chinezi, este ultimul dintr-un lung şir de descoperiri ştiinţifice care ne-au spus, pe rând, că ne păzeşte de răceală, reduce tensiunea sanguină, scade colesterolul, omoară bacteria E.coli şi multe altele, notează „The Telegraph“.

Pătrunjelul, guma de mestecat şi boabele de cafea sunt cele mai bune remedii contra mirosului 

Însă, cu toate avantajele asupra sănătăţii, rămânem cu o problemă care nu se poate rezolva atât de uşor: ce facem cu mirosul înţepător care îndepărtează de noi colegi de serviciu, prieteni şi chiar persoanele iubite?

Pentru a te bucura într-adevăr de minunile sale, usturoiul trebuie consumat crud. Cel puţin asta spun specialiştii. Studiul de luna trecută realizat de chinezi sugerează că cei care consumă usturoi de două ori pe săptămână au un risc scăzut cu 44% de a face cancer la plămâni şi se referă la legumă în starea sa naturală.

Usturoiul conţine alicină, un antibiotic natural care îl protejează de dăunători şi care, se crede, că este principala sursă a sa de beneficii naturale asupra sănătăţii. Alicina se eliberează atunci când un căţel, sau chiar o întreagă căpăţână, este strivit sau tocat. Alicina este distrusă atunci când usturoiul este gătit sau ţinut în oţet.

Există o grămadă de reţete care folosesc usturoiul crud, iar după aceea este de-ajuns să mestecăm câteva frunze de pătrunjel, o gumă de mestecat sau chiar o boabă de cafea crudă. Însă nici chiar aşa nu scapi complet de miros. „Ştim cu toţii că usturoiul îţi intră în organism şi pare că mirosul lui iese prin toţi porii, nu doar prin respiraţie“, spune Natasha Edwards“, autoarea a cărţi „Usturoi: bulbul atotputernic“ (Garlic: the Mighty Bulb).

La ce e bun usturoiul

Un studiu mai vechi, de anul trecut, realizat de o organizaţie internaţională de cercetare „Cochrane Database“, a descoperit un lucru pe care noi îl ştim demult: consumul de usturoi în timpul iernii poate scădea durata simptomelor răcelii, de la cinci zile şi jumătate, la patru zile şi jumătate.

Mai mult decât atât, tabletele cu usturoi sunt vândute în Germania şi chiar prescrise de medici pentru a combate arteroscleroza, îngroşarea arterelor care poate conduce la atacuri de cord sau cerebrale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne sfătuieşte că, pentru o viaţă sănătoasă, un adult ar trebui să consume o doză zilnică de 2-5 grame de usturoi proaspăt (un căţel-doi de usturoi).

Totuşi, multe dintre studiile medicale sunt neconcludente, mai ales când vine vorba de faptul că usturoiul poate reduce riscul de cancer, fie el intestinal sau de plămâni. „Studiile spun că extractele cu un nivel de usturoi foarte mare au fost asociate cu o circulaţie sanguină mai bună, un colesterol mai bun, o tensiune sanguină mai bună, adică un risc scăzut de boli cardiovasculare. Dar, nicăieri nu se susţine că suplimentele simple cu usturoi îmbunătăţesc sănătatea“, spune Alison Hornby, dietetician şi purtător de cuvânt al Asociaţiei britanice pentru Diete.

Poate că aceste lucruri sunt un pic dezamăgitoare pentru cei care cred cu tărie că un căţel de usturoi pe stomacul gol dimineaţa ne scapă de toate bolile. Şi totuşi, despre usturoi numai de bine (în afară de miros) şi, în afară de beneficiile asupra sănătăţii (îndoielnice sau nu), cine poate rezista unei salate proaspete plină de legume de vară şi de usturoi sau unui peşte proaspăt cu mămăligă şi usturoi?


Citeşte mai multe despre usturoi:

Şase motive pentru a consuma usturoi

Nu este pentru nimeni un secret că usturoiul poate face minuni asupra sănătăţii noastre, însă multe dintre virtuţile acestuia sunt ignorate.

Alimente cu virtuţi antibiotice

O parte din alimente au dublu rol, nu doar ne bucură papilele gustative. Ştiai că unele sunt „antibiotice”şi ne pot ajuta la tratarea răcelilor, dar şi infecţiilor?Află care sunt şi ce pot trata în rândurile următoare!

Nicio zi fără usturoi! Cum să-l prepari pentru beneficii maxime

Ianuarie şi februarie sunt lunile de vârf ale îmbolnăvirilor de răceală şi de gripă, iar usturoiul conţine atât de mulţi compuşi antivirali, încât specialiştii recomandă să-l includem în dieta de zi cu zi.

De ce e bine să mâncăm zilnic usturoi

Una dintre cele mai vechi leacuri este usturoiul. În Egipt, era utilizat ca fortifiant, îi erau cunoscute proprietăţile de antiseptic, vermifug şi antidot contra turbării şi a muşcăturilor de viperă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite