De ce este bine să incluzi iaurtul în dieta copiilor? Recomandările nutriţioniştilor pentru prevenirea obezităţii infantile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii şi adolescenţii care consumă zilnic iaurt sunt feriţi de obezitate, pentru că ei au aport caloric şi de grăsimi redus, beneficiind în schimb de un aport crescut de calciu, potasiu şi vitamina D. Concluzia este cu atât mai importantă cu cât obezitatea infantilă se află în creştere în întreaga lume, după cum arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Obezitatea infantile este asociată cu probleme serioase de sănătate, ce nu ar trebui ignorate: rezistenţa la insulină şi diabetul de tip 2, sindromul cardiometabolic, efectul pro-inflamator, ficatul gras cu risc de fibroză şi complicaţii, predispoziţia crescută la astm în forme severe, efectul imunosupresiv, riscul crescut de scleroză multiplă şi boală malignă la maturitate, tulburări psihologice şi altele, dezvoltate în copilărie sau ulterior, ca adult. 

Studii recente pun în evidenţă valoarea unui aliment traditional, iaurtul, în îmbunătăţirea calităţii dietei şi reducerea semnificativă a riscurilor de sănătate (obezitate, diabet, sindrom cardiometabolic), atât la adulţi, cât şi la copii.

„Obezitatea în rândul copiilor este o preocupare importantă pentru specialiştii din întreaga lume. Această afecţiune este un factor de risc pentru apariţia  unor complicaţii şi boli grave, precum diabetul de tip 2, chiar şi în rândul populaţiei foarte tinere. În Statele Unite, în urmă cu un deceniu, mai puţin de 3% din cazurile de diabet nou descoperite la adolescenţi erau de tip 2, în timp ce în prezent ponderea acestora a crescut la 45%. Aceste date sunt alarmante şi, din acest motiv, este necesar ca nutriţioniştii să tragă un semnal de alarmă asupra rolului pe care îl are educaţia populaţiei în privinţa nutriţiei sănătoase, pentru toate categoriile de vârstă. Combinată cu un program susţinut de mişcare, alimentaţia adecvată este prima şi cea mai eficientă soluţie pentru scăderea prevalenţei obezităţii, iar consumul zilnic de lactate şi îndeosebi de iaurt este o necesitate la orice vârstă, beneficiile acestui consum fiind demonstrate în studii recente efectuate la copii şi adolescenţi“, a declarat şef lucr. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet (ARED).

La rândul său, prof. dr. Nicolae Hâncu atrage atenţia asupra faptului că informarea părinţilor în privinţa nevoilor nutriţionale specifice copiilor şi adoptarea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă este crucială. 

De exemplu, în perioada de creştere, acumularea de calciu în organism ajunge de la cca 25 g la naştere până la 1.100-1.200 g în adolescenţă, ritmul de creştere şi mineralizare a sistemului osos fiind mai mare decât cel al masei corporale. De aceea, asigurarea necesarului de calciu şi vitamina D în alimentaţia copilului şi a adolescentului este de o importanţă capitală pentru ca acesta să devină un adult sănătos. Iar, în acest context, importanţa consumului de lapte, iaurt şi brânzeturi, reprezentând principalele surse alimentare de calciu, este evidentă.

„În clasificarea celor mai valoroase alimente recomandate a fi consumate zilnic de către copii şi adolescenţi, în fruntea listei se află fructele şi legumele, urmate de lapte şi iaurt, acestea din urmă fiind surse naturale de proteine de foarte bună calitate, calciu, potasiu, zinc, fosfor, vitamine din grupul B – nutrienţi foarte importanţi în dezvoltarea organismului şi în menţinerea unei bune sănătăţi. In plus, iaurtul conţine bacterii lactice de fermentare şi alte bacterii probiotice, al căror rol benefic la nivel digestiv este clar demonstrat“, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite