De ce este recomandat să mâncăm gulii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Substanţele nutritive din compoziţia guliei fac din această legumă un aliment-medicament FOTO: Arhivă
Substanţele nutritive din compoziţia guliei fac din această legumă un aliment-medicament FOTO: Arhivă

O legumă care se înrudeşte atât cu ridichea, cât şi cu varza, şi care a pierdut pe nedrept din popularitate, gulia înmagazinează atât de multe substanţe nutritive, încât poate intra în categoria superalimentelor de vară.

Gulia conţine zero grăsimi şi este ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire, fiindcă are calorii „negative“, adică aduce în corp numai 4 calorii pe felie, dar stimulează arderile în organism şi, deci, ajută la slăbit.

Datorită glucozinolaţilor din compoziţie (dar şi din varza de Bruxelles, varza obişnuită, conopidă şi din broccoli), gulia este o „bombă“ antioxidantă, iar unele studii arată chiar că persoanele care mănâncă cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer.

„Efectele anticancer fac din gulii adevărate alimente-medicament. În compoziţia lor mai intră şi o cantitate consistentă de izocianaţi, alte substanţe benefice împotriva celulelor canceroase“, explică specialista Kantha Shelke, cercetător în nutriţie, purtătoarea de cuvânt a Institutului de Tehnologie Alimentară din SUA.

Potrivit specialiştilor, substanţele nutritive sunt mai bine absorbite de organism din guliile proaspete, nepreparate termic. Cel mai recomandat este să le consumi imediat după ce le-ai cumpărat de la piaţă, fiindcă îşi schimbă gustul la mai mult timp de la recoltare.

Cum o prepari

Dacă nu poţi conuma guliile proaspete, le poţi prepara astfel: tai-o în cuburi, presară peste ea ulei de măsline, sare şi piper şi pune-o într-o folie de aluminiu. Pune-o pe grătar sau în cuptor timp de 10-12 minute.  

Sau te poţi inspira din bucătăria indiană: pune guliile la murat cu un amestec de sare, turmeric, boabe de muştar, oţet şi ulei. Lasă-le la murat câteva zile şi mănâncă-le alături de pâine şi iaurt. În Nepal, Tibet şi nordul Chinei sunt preparate similar, potrivit „Time“.

Citeşte şi:

Cum să faci din alimente adevărate medicamente: menţine echilibrul pH-ului în organism cu verdeţuri de primăvară

Tulburările de pH din organism ne afectează pe toate planurile: ne îngraşă şi ne predispun la o varietate de boli, inclusiv la cancer. Putem regla acest echilibru şi, deci, putem preveni o sumedenie de probleme de săntătate, prin dietă.

Cum să faci din alimente adevărate medicamente: 7 condimente cu efect terapeutic

Condimentele conţin sute de compuşi nutritivi şi au proprietăţi antioxidante, de aceea, pot face din orice mâncare un aliat împotriva bolilor.

Cum să faci din alimente adevărate medicamente: mănâncă ciuperci ca să ai oase puternice

Fragilitatea osoasă apare tot mai devreme, arată statisticile. Principala cauză este carenţa de vitamina D2, o problemă cu care ne confruntăm cu toţii. Suplimentele alimentare şi expunerea la soare sunt soluţiile recomandate, dar amândouă au efecte adverse. Dar şi ciupercile pot face oasele puternice, potrivit unui studiu recent.

Cum să faci din alimente adevărate medicamente: foloseşte stevia, cel mai sigur îndulcitor natural

Stevia, care nu are nicio legătură cu ştevia, şi-a căpătat în ultimii ani reputaţia de înlocuitor sănătos al zahărului şi al altor îndulcitori nocivi, cum este aspartamul. Totuşi, un consum crescut de stevia „hrăneşte“ dependenţa de dulciuri, avertizează specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite