De ce nu funcţionează dietele? Creierul nu ştie când eşti slab sau gras

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandra Aamodt, specialist în neuroştiinţă şi jurnalist colaborator la multe publicaţii de specialitate, a explicat în cadrul unei conferinţe TED de ce nu funcţionează şi nici nu vor funcţiona vreodată dietele. Folosindu-se de propria experienţă, Sandra povesteşte, pe înţelesul tuturor, de ce trebuie să ascultăm mai mult de ce ne spune creierul şi de ce o dietă va face mai mult rău decât bine organismului.

„În urmă cu trei ani, am luat cea mai bună decizie din viaţa mea. Am decis să renunţ la diete, am încetat să-mi fac griji cu privire la greutatea mea şi am început să mănânc cu atenţie. Acum mănânc de câte ori îmi este foame şi am slăbit cinci kilograme“, îşi începe Sandra Aamodt discursul din cadrul conferinţei TED. 

Creierul este cel mai bun sfătuitor 

Timp de douăzeci de ani, Sandra a ţinut tot felul de diete. Indiferent ce făcea, kilogramele pierdute se depuneau la loc. „Sunt sigură că mulţi aţi trecut prin aceleaşi sentimente. Ca om de ştiinţă m-am întrebat, deseori, de ce e atât de greu. Evident, îmi spuneam, greutatea ta reflectă cât de mult mănânci şi cât de multă energie consumi“, mărturiseşte ea.

Însă, ceea ce nu-şi dau seama oamenii este că foamea şi energia consumată sunt controlate de creier, de cele mai multe ori fără să fim conştienţi de aceste „decizii“. „Creierul nostru face multă muncă despre care noi nu ştim nimic. Şi asta e bine. Aşa nu uităm să respirăm sau să nu cădem pe scări în timp ce ne gândim la problemele de la serviciu. Conştientul este foarte uşor de distras.“, explică Sandra modul în care creierul ia cele mai bune decizii pentru noi.

Creierul nu ştie când eşti gras sau slab

Hipotalamusul este zona din creier care „decide“ dacă te îngraşi sau nu. „El funcţionează ca un termostat: chiar dacă tu încerci să reduci temperatura într-o casă, deschizând geamurile în mijlocul iernii, termostatul va funcţiona şi mai mult, va ridica temperatura pentru a ajunge la cifra fixată, indiferent de geamurile deschise“, continuă Sandra să explice modul în care ne funcţionează creierul. 

Creierul, în acelaşi mod, se foloseşte de „instrumente“ puternice pentru a împinge corpul spre starea de normalitate, spre stare pe care o consideră el normală. „Dacă pierzi foarte mult în greutate, creierul tău va reacţiona ca şi cum ai muri de foame. Fie că eşti slab sau gras, răspunsul creierului va fi acelaşi. Ne-ar plăcea să credem că mintea noastră ne poate spune când trebuie să slăbim şi când nu, însă nu poate face asta“, mărturiseşte experta.

Dacă slăbeşti multe kilograme, corpul se va înfometa şi muşchii vor pierde energie. „Un om care ţine o dietă, va trebui să ţină acea dietă toată viaţa. Când a atins greutatea dorită, va trebuie să continue să se înfometeze, spre deosebire de cineva care are aceeaşi greutate în mod natural“, continuă Sandra.

Din punct de vedere evoluţionist, acest răspuns al organismului este logic: nu reacţionează foarte bine la înfometare, muşchii fiind slăbiţi. Supravieţuirea strămoşilor noştri depindea de modul în care ei conservau energia atunci când nu aveau ce să mănânce. Kilogramele pe care le puneau la loc atunci când găseau de mâncare, îi proteja şi data viitoare când treceau prin perioade de foamete, explică Sandra.

Nu te poţi reprograma să fii slab

De-a lungul istoriei, înfometarea a fost o problemă mult mai mare pentru omenire decât mâncatul excesiv. „Din nefericire, viaţa nu e dreaptă. Setările creierului nu se pot reprograma. Se duc mai sus, dar nu se pot întoarce de unde au plecat. Asta înseamnă că o dietă de succes nu va reprograma creierul să menţină greutatea obţinută. Chiar dacă ai reuşit să-ţi menţii greutatea ideală timp de şapte ani, creierul va încerca tot timpul să te readucă la ce consideră el normal“, adaugă Sandra.

Conform specialistei, cea mai bună soluţie împotriva obezităţii este schimbarea felului în care gândim despre mâncare. „Din nefericire, o creştere în greutate temporară, poate deveni permanentă. Dacă îţi păstrezi kilogramele în plus mai mult timp, creierul poate decide că aceasta este noua stare de normalitate“, spune ea.

Dieta intuitivă, mult mai bună decât cea controlată

Psihologii împart oamenii în două categorii: cei care mănâncă atunci când le e foame şi cei care se bazează pe voinţă pentru a se abţine, adică cei care ţin diete. „Să le spunem «intuitivi» şi «controlaţi»“, spune Sandra. Ceea ce este interesant, după cum spune specialista, este că cei intuitivi sunt cei mai puţin predispuşi să fie supraponderali, dar şi cei care petrec cel mai puţin timp gândindu-se la mâncare. 

Copiii care ţin dietă de mici sunt cei mai vulnerabili în faţa tulburărilor de alimentaţie

Copiii sunt cei mai vulnerabili în faţa acestor decizii. Studiile spun că o fată care a ţinut un regim în primii ani ai adolescenţei, este de trei ori mai mult supusă riscului de a deveni supraponderală sau chiar obeză în anii maturităţii, chiar dacă a pornit de la o greutate normală. Toate aceste studii au descoperit că aceiaşi factori care preziceau kilogramele în plus la maturitate, preziceau şi dezvoltarea unor tulburări de alimentaţie, ca bulimia sau anorexia. 

Cei mai importanţi factori pentru o sănătate de fier sunt: fructele şi legumele care nu trebuie să lipsească din alimentaţie, exerciţiile fizice de cel puţin trei ori pe săptămâna, renunţarea la fumat şi alcoolul cu moderaţie. „Acest lucru nu garantează neapărat scăderea în greutate, ci o îmbunătăţire clară a sănătăţii. Fie şi un singur lucru sănătos din cele patru enumerate, îi plasează pe cei supraponderali în zona normală. Pentru cei obezi, e nevoie de două sau trei, sau chiar toţi cei patru factori, însă atunci se vor încadra şi ei în standardele de sănătate“, spune Sandra, citând studiile făcute pe această temă.

Soluţia: mâncatul cu grijă şi respectarea semnalelor date de organism

Soluţia Sandrei Aamodt este atenţia. „Trebuie să înveţi să urmăreşti semnalele date de propriul corp, să mănânci atunci când ţi-e foame şi să te opreşti atunci când te-ai săturat. Mare parte din greutatea suplimentară se adaugă atunci când mănânci deşi nu ţi-e foame“, ne sfătuieşte specialista.

Cum facem asta? Trebuie să ne permitem să mâncăm de toate şi apoi să vedem ce ne face să ne simţim bine. „Gândeşte-te cum se simte corpul atunci când mănânci. Lasă-ţi foamea să decidă când să te opreşti. Mie mi-a luat aproape un an să descopăr ce vrea corpul de la mine, dar a meritat“, povesteşte Sandra.

„Poate că aşa nu vei scăpa de kilogramele în plus, însă vei fi mai sănătos. Să fim cinstiţi: dacă dietele ar funcţiona, cu toţii am fi deja slabi. De ce continuăm să facem aceleaşi lucruri şi sperăm la rezultate diferite? Dietele par inofensive, însă pot face foarte mult rău. Cea mai tragică situaţie este că o dietă poate distruge vieţi. Aşa se dezvoltă tulburările de alimentaţie, mai ales în cazul copiilor. Doar în SUA, 80% din fetiţele de zece ani spun că au ţinut deja o dietă“, conchide Sandra Aamodt. 


Citeşte şi:

De ce nu e bine să te înfometezi după sărbători

Luna ianuarie este luna promisiunii că vom slăbi, mai ales după o perioadă de excese cum a fost cea de sărbători. Unele dintre dietele la îndemână ne promit că vom slăbi chiar 8, 9 până şi 10 kilograme într-o lună fără să fie nevoie să asociem dieta cu mişcare. Şi este, într-adevăr, posibil. Dar riscurile sunt cu mult mai mari decât satisfacţia de a avea, pentru scurt timp, silueta dorită, atrag atenţia specialiştii.

Motivele care stau la baza eşecului unei diete potrivite

Începutul anului şi sărbătorile petrecute prin consumul sporit de alimente reprezintă un moment în care trebuie să ne gândim la o dietă potrivită pentru un organism sănătos.

Numărul adulţilor supraponderali s-a mărit de patru ori în ţările aflate în curs de dezvoltare

Numărul de adulţi supraponderali şi obezi a crescut în ultimii 30 de ani de patru ori în cadrul ţărilor aflate în curs de dezvoltare, ajungând la circa un miliard de persoane, informează BBC.

Cele mai bune diete pentru începutul de an, dezvăluite de un nutriţionist care nu recomandă renunţarea la dulciuri

Curele de slăbire care exclud total anumite clase de alimente, chiar şi pentru perioade scurte, sunt nocive şi pentru siluetă, pe termen lung, şi pentru sănătate, în general, spune medicul Adrian Copcea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite