VIDEO De ce ne îngrăşăm după ce ne lăsăm de fumat. Nu doar excesele alimentare sunt de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce ai renunţat la fumat te poţi îngrăşa, în medie, cu două-patru kilograme FOTO Shutterstock
După ce ai renunţat la fumat te poţi îngrăşa, în medie, cu două-patru kilograme FOTO Shutterstock

Nu mai neagă nimeni: renunţarea la fumat se soldează cu câteva kilograme în plus. În funcţie de cauza îngrăşării, însă, unii scapă de ele cu uşurinţă, altora le este mai greu.


„Recent a fost făcut un studiu care arată că persoanele care se lasă de fumat se pot îngrăşa între două şi patru kilograme. Explicaţia este, în primul rând, revenirea la normal a metabolismului după o perioadă în care a fost dat peste cap de chimicalele din ţigări. În cazul celor care depăşesc pragul de patru kilograme, motivul este că au înlocuit fumatul cu junk-food-ul“, explică medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatoarea Programului naţional „Stop fumat!“, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti.

Totuşi, o cercetare recentă oferă o nouă teorie pentru acumularea de kilograme după ce renunţăm, la ţigări: modificarea florei intestinale.

Potrivit oamenilor de ştiinţă din cadrul Fondului Naţional elveţian pentru cercetare ştiinţifică, excesul ponderal de după încetarea fumatului nu este cauzat de un aport caloric prea mare, ci de modificarea bacteriilor de la nivelul intestinelor. În cadrul studiului, cercetătorii de la Spitalul Universitar din Zurich au analizat probele de scaun a 20 de voluntari: cinci fumători, cinci nefumători şi 10 persoane în perioada de sevraj tabagic. Analizele s-au repetat în fiecare zi, timp de o săptămână.

„În vreme ce în materiile fecale ale fumătorilor şi ale nefumătorilor, diversitatea bacteriană a evoluat foarte puţin pe parcursul studiului, renunţarea la ţigări a atras modificări majore în compoziţia florei microbiene intestinale“, au explicat specialiştii.

Raportul cercetării arată că subiecţii care s-au lăsat de fumat s-au îngrăşat, în medie, 2,2 kilograme, chiar dacă nu şi-au schimbat deloc obiceiurile alimentare şi nici nu au apelat la sucuri sau la băuturi alcoolice care să justifice acumularea de kilograme. 

De ce ne îngrăşăm după ce ne lăsăm de fumat

Citeşte şi:

VIDEO Ce modificări au loc în corp în timpul unei petreceri în club. De ce ne doare capul după ce bem alcool

Muzica tare, fumul de ţigară şi alcoolul afectează, în profunzime, mai multe organe ale corpului. Nu degeaba, după o noapte petrecută în club, tot organismul se resimte.

VIDEO Fumatul în restaurante sau acasă ne îmbolnăveşte copiii

Specialiştii consideră că expunerea copiilor la fum de ţigară de către părinţi este la fel de gravă ca abuzul. Cel mai afectat este aparatul respirator al celor mici, care suferă modificări definitive, atrag atenţia medicii.

Sunt ţigările chiar atât de periculoase?

Astăzi, de Ziua Mondială Antifumat, mai mult decât în celelalte zile din an, auzim despre devastatoarele efecte ale fumatului asupra sănătăţii. Dar este acest obicei atât de periculos pe cât ni se spune?

10 mituri despre renunţarea la fumat 

Numărul enorm de fumători la nivel mondial explică varietatea de mituri ce au luat naştere în legătură cu renunţarea la viciu. În plus, industria ţigărilor este una extrem de profitabilă, aşa că unele mituri vin chiar de la producători. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite