De ce cântărim mai puţin dimineaţa decât seara

De ce cântărim mai puţin dimineaţa decât seara

Dimineaţa putem avea cu peste un kilogram mai puţin decât seara Foto Shutterstock

Ai constat vreodată că dimineaţa, imediat ce te trezeşti, ai greutatea corporală mai mică decât înainte de a merge la culcare? Ei bine, există explicaţii ştiinţifice pentru asta

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă imediat ce te trezeşti dimineaţa vei urca pe cântar s-ar putea să-ţi placă ceea ce vezi. Valoarea afişată este sensibil mai mică faţă de cea înregistrată cu o seară înainte. E un fenomen care se întâmplă tot timpul. 

Motivele pentru care dimineaţa avem cea mai mică greutate comparativ cu orice alt moment al zilei au fost explicate într-un material video, realizat de Business Insider.

În fond, este firesc să fim mai grei în timpul zilei, având în vedere că ne „umplem“ cu mâncare şi băuturi. În timpul nopţii, în schimb, nu avem asemenea "intrări" şi îi dăm răgazul organismului să proceseze tot ceea ce consumăm în decursul zilei. Pentru asta, corpul arde energie şi elimină bioxid de carbon prin itermediul respiraţiei, ceea ce duce la o pierdere de greutate. 

Ipoteza este confirmată de Derek Muller, profesor de fizică la Universitatea din Sydney, Australia. Acesta susţine că pierdem greutate cu fiecare respiraţie.

Conform calculelor sale, pe parcursul nopţii reducem greutatea corporală cu circa 100 de grame, numai datorită eliminării dioxidului de carbon.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în timpul zilei. Deci, în 24 de ore, pierdem 300 sau 400 de grame de dioxid de carbon, aproape o jumătate de kilogram de carbon“, a declarat profesorul Muller, adăugând că oamenii nu sesizează această pierdere, deoarece ea este compensată prin consumul de alimente.

De asemenea, reducem greutatea corporală ca urmare a pierderii de apă, atât prin transpiraţie, cât şi prin respiraţie. Expiră într-un pahar de sticlă şi vei observa câtă umiditate „pleacă“ din organism de fiecare dată când respiri.

Indiferent de ce şi cum se întâmplă, cert este că, potrivit Business Insider, ne trezim dimineaţa mai uşor cu aproximativ 450 – 1.350 de grame.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările