De ce se ascute mirosul atunci când ne e foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foamea declanşează un set de mecanisme care încurajează hrănitul, de exemplu prin creşterea sensibilităţii mirosului. Poate că pentru noi sună simplu: un miros bun ne face poftă de mâncare şi, astfel, ni se face foame. Însă cercetătorii au descoperit abia acum în ce fel „colaborează“ senzaţia de foame cu mirosul, dând naştere nevoii de a mânca.

Într-un studiu intitulat „Mecanism elucidat: cum percepţia mirosurilor influenţează hrănitul“, cercetătorii au demonstrat cum are loc instalarea senzaţiei de foame cu ajutorul unui mecanism din „sistemul endocanabinoid“. 

„Sistemul endocanabinoid“ leagă între ei receptori ai creierului care sunt implicaţi în diverse senzaţii, ca euforia, anxietatea şi chiar durerea. Numele sistemului, „endocanabinoid“, provine de la faptul că dictează şi plăcerea în cazul ingerării substanţelor euforice, cum este canabisul, notează „Science Daily“.

image

Sistemul endocanabinoid dictează şi plăcerea în cazul canabisului FOTO Charlie Padgett

Studiul a fost condus de o echipă internaţională ai cărei membri provin din institute de cercetare din Franţa, Germania, Spania şi Italia şi a fost finanţat de Consiliul European de Cercetare. Echipa de specialişti, condusă de doctorul Giovanni Marsicano, director de cercetare al agenţiei INSERM din Bordeaux, Franţa, a reuşit să demonstreze cum sistemul endocanabinoid controlează hrănirea prin efectele lui asupra simţului mirosului.

Mecanismul mirosului este important pentru persoanele supraponderale sau anorexice

Mecanismul pare destul de complicat, însă lămureşte multe pentru oamenii de ştiinţă. Receptorii canabinoizi controlează un circuit ce leagă bulbul olfactiv (regiune a sistemului nervos care se ocupă de informaţia olfactivă, localizat deasupra nasului) de cortexul olfactiv (o structură aflată mai sus în creier). Atunci când este simţită senzaţia de foame, se activează receptorii canabinoizi, care la rândul lor activează circuitul olfactiv, ascuţindu-se, astfel, simţul mirosului.

Acest mecanism biologic creşte sensibilitatea mirosului atunci când ne este foame, astfel explicându-se atracţia faţă de mâncărurile care miros bine (pentru noi)  atunci când ne este foame.

Cercetătorii sunt de părere că circuitul implicat în sistemul olfactiv este lezat în cazul persoanelor obeze sau anorexice şi că sensibilitatea la miros poate fi mai puternică sau mai slabă decât e normal. Descifrarea acestui mecanism va permite o abordare mai bună a acestor tipuri de patologii, adică anorexia şi obezitatea.


Citeşte şi:

Nasul uman poate detecta dacă sistemul imunitar al unei persoane se luptă cu o boală

Nasul uman este capabil să simtă mirosul unei boli în cazul persoanelor al căror sistem imunitar se activează, după expunerea la bacterii, potrivit rezultatelor unui nou studiu al cercetătorilor suedezi.

De ce sunt mamele dependente de mirosul bebeluşilor

Cercetătorii au descoperit că mirosul bebeluşilor activează acelaşi răspuns psihologic la mame ca acela al oamenilor înfometaţi care simt mirosul unei mese delicioase.

Trucuri simple care combat mirosul urât al respiraţiei

Halitoza, cum îi spun medicii, îi face pe unii dintre noi să evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este întoteauna recomandat, ba în unele cazuri nici nu este eficient. Aşa că pentru o respiraţie proaspătă, mai bine apelezi la câteva soluţii naturale.

2% din oameni cumpără deodorant degeaba: de ce unii oameni nu miros urât?

O preconcepţie des întâlnită este că mirosul de la subraţ este cauzat de lipsa unei igiene corespunzătoare, dar un studiu britanic contrazice acest lucru.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite