Cum te ajută să slăbeşti ardeiul iute şi scorţişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie testează un supliment alimentar pentru slăbit FOTO: Shutterstock
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie testează un supliment alimentar pentru slăbit FOTO: Shutterstock

Mai multe studii se desfăşoară astăzi în lume în vederea creării medicamentului ideal pentru scăderea în greutate. O echipă de cercetători britanici consideră că este aproape de această ţintă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, testează un supliment alimentar pentru slăbit, pe bază de ardei iute şi de scorţişoară (compoziţia integrală este ţinută secret, deocamdată). Ei cred că formula lor va fi mult aşteptatul tratament antiobezitate, fără efecte secundare majore, arată newscientist.com. Acesta, spun ei, ne va ajuta să scăpăm în câteva luni de grăsimea acumulată în ani întregi de sedentarism şi de alimentaţie dezechilibrată.

Conţin substanţe care „păcălesc“ organismul

Totul a început de la o cercetare japoneză finalizată la începutul acestui an. O echipă de specialişti de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Hokkaido, Japonia, a demonstrat că o categorie de substanţe din compoziţia ardeiului iute ajută la slăbit.

Este vorba despre capsinoide, compuşi care se aseamănă în mare măsură cu capsaicina (substanţa care dă ardeiului gustul iute), dar, fără aroma puternică. Aceste capsinoide „păcălesc“ organismul să consume mai multă energie decât în mod obişnuit şi, deci, să „ardă“ mai multe grăsimi.

În ce mod acţionează

Potrivit specialiştilor japonezi, capsinoidele din ardeiul iute pun în acţiune celulele din rămăşiţele de grăsime brună. Acest tip de grăsime se găseşte în cantităţi mari în organismul bebeluşilor, iar specialiştii au descoperit că şi adulţii prezintă astfel de depozite, dar considerabil mai puţine.

Atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor, grăsimea brună are rolul principal de a stimula arderea grăsimilor albe (cele responsabile cu îngrăşarea), pentru a genera căldură atunci când organismul este supus temperaturilor foarte scăzute. Pierderile de ţesut adipos alb în această situaţie sunt insignifiante, dar dacă acest proces s-ar menţine pe termen lung, s-ar înregistra pierderi importante în greutate.

Ei bine, tocmai aici intervin capsinoidele din ardeiul iute. Ele „păcălesc“ organismul să-şi activeze aceleaşi mecanisme ca în cazul expunerii la frig: arderea ţesutului adipos nociv prin stimularea celulelor de grăsime brună.

Britanicii, la un pas de marea descoperire

Pe baza cercetărilor efectuate de oamenii de ştiinţă japonezi, specialiştii britanici de la Universitatea Cambridge vor să observe dacă există diferenţe între arderile produse de expunerea corpului la temperaturi scăzute şi cele produse de administrarea suplimentelor alimentare pe bază de capsinoide.

Totuşi, ei au adăugat în capsulele folosite în studiu, pe lângă compuşii din ardeiul iute, şi o substanţă prezentă în scorţişoară (un alt condiment cu aromă puternică), şi anume aldehida cinamică, cea responsabilă cu gustul uşor iute al acesteia. Cercetătorii britanici au observat că aldehida cinamică acţionează similar capsinoidelor din ardeiul iute asupra grăsimii brune şi, implicit, asupra siluetei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite