Cum trebuie gătite peştele şi carnea pentru a avea mai puţine calorii. Recomandările medicilor nutriţionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prepararea cărnii pe grătarul electric este o metodă recomandată de medicii nutriţionişti
Prepararea cărnii pe grătarul electric este o metodă recomandată de medicii nutriţionişti

Gătitul sănătos şi hipocaloric este esenţial în orice regim de slăbit. Anumite tehnici de preparare a alimentelor, avertizează medicii nutriţionişti, ar trebui ocolite întrucât măresc cantitatea de calorii din mâncare şi mai ales pe cele provenite din grăsimi.

În „Abecedarul de obezitate“, coordonat de academicianul Nicolae Hâncu, medic nutriţionist, metoda cea mai indicată pentru prepararea peştelui şi a cărnii este pe grătarul electric sau pe cel cu căldură umedă care poate fi plasat pe aragaz. Alte metode recomandate sunt în cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, prin fierbere sau în vasele de gătit la aburi. Comparativ, prepararea acestor alimente pe grătarul cu cărbuni este nocivă din cauza potenţialului cancerigen rezultat din arderea cărburnilor şi a grăsimii, dar şi din cauza cantităţii crescute de oxidanţi rezultaţi prin gătirea la temperaturi foarte crescute. De evitat este şi prăjirea în ulei.

Aceleaşi recomandări de preparare le face medicul nutriţionist şi pentru legume, recomandând evitarea preparării mâncărurilor cu sos – tocană, ciulama – din cauza cantităţii mari de ulei necesară pentru călirea alimentelor şi a efectelor nocive pentru sănătate care rezultă prin adăugarea de făină sau amidon alimentar.

Reguli pentru paste şi orez

Pastele şi orezul ar trebui pregătite prin fierbere „al dente“ adică fără a fi lăsate să se înmoaie complet. Această metodă seste importantă pentru sreducerea indicelui glicemic al pastelor şi orezului.

Conservarea legumelor şi a fructelor ar trebui făcută prin congelare sau deshidratare şi nu prin murare sau fierbere. Aceasta deoarece prin murare este prezent un adaos crescut de sare, în timp ce prin fierbere se pierd mare parte din fibre şi vitamine, în schimb se adaugă zahăr sau îndulcitori.

Sfaturi pentru gătitul cu puţine calorii

Utilizaţi tigăi nonaderente pentru prăjirea alimentelor sşi folosiţi un spray sau o pensulă pentru a putea adăuga doar o cantitate minimă de ulei.

Îndepărtaţi părţile vizibile de grăsime de pe carne.

Cartofii pai pot fi copţi în cuptor, stropiţi cu o linguriţă de ulei, în loc să-i prăjiţi în baie de ulei.

Optaţi pentru supe de zarzavatîn locul ciorbelor acestea din urmă având un adaos mare de ulei, smântână, gălbenuş de ou.

Folosiţi la reţetele preferate iaurt, smântână degresată, brânzeturi.

Tocaţi singuri carnea pe care o folosiţi la reţete.

În salate adăugaţi doar o linguriţă de ulei, amestecat cu oţet balsamic sau lămâine în orice cantitate. Salata poate fi o capcană deoarece prin adaosul de mezeluri, brânză sau dressing poate să însemne un plus de 300-400 de kcal.

Utilizaţi condimente – ierburi aromatice, usturoi, ceapă, ardei iute - care nu conţin sare.

Nu adăugaţi crutoane în salată, brânză, şuncă sau alte ingrediente care conţin calorii.

Dacă aveţi boli digestive folosiţi la prânz legume gătite şi seara legume crude sau invers.

Puneţi puţin zahăr sau miere în cafea – o jumătate de linguriţă sau cel mult una – cât să mascaţi gustul amar. Puteţi folosi şi aspartam.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite