Cum reduci efectele cauzate de intoleranţa la lactoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 70% din populaţia adultă nu pot digera completa lactoza, principalul zahăr din lapte FOTO Arhivă
Peste 70% din populaţia adultă nu pot digera completa lactoza, principalul zahăr din lapte FOTO Arhivă

Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conţinut consistent de proteine, calciu şi alţi micronutrienţi. Totuşi, un număr foarte mare de persoane nu pot digera complet lactoza, principalul zahăr din lapte, lucru care determină apariţia disconfortului abdominal.

Se estimează că un procent de 70-75% din populaţia adultă are un nivel scăzut de lactază în organism. Este vorba de enzima localizată pe suprafaţa celulelor care căptuşesc intestinul subţire, care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoză şi galactoză. Pe măsura ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează şi produce în mai puţin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greaţa, cu alte cuvinte intoleranţa la lactoză.

Intoleranţa la lactoză nu este acelaşi lucru cu alergia la lapte

Intoleranţa la lactoză presupune, de fapt, o digestie insuficientă a zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Alimente care conţin lactoză

Deşi majoritatea oamenilor asociază lactoza doar cu laptele şi derivatele din acesta, există unele alimente care nu ne-am aştepta s-o conţină. Printre acestea se numară pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneza), muştarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate.

Cum aflăm dacă avem intoleranţă la lactoză?

Pentru identificarea acestei probleme de sănătate se fac teste care măsoară absorbţia de lactoză în sistemul digestiv. Unul din aceste teste constă în consumul, pe stomacul gol, dimineaţa, a unui lichid care conţine lactoză. Peste o jumătate de oră se măsoară cantitatea de glucoză din sânge, iar dacă aceasta nu creşte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.

Un alt test este cel care măsoară cantitatea de hidrogen din respiraţie şi poate fi folosit atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor, mai puţin al bebeluşilor. Un nivel ridicat indicat al acestui gaz în respiraţie va pune în evidenţă o degestie defectuoasă a lactozei.

Contrar percepţiei comune, intoleranţa la lactoză nu este neapărat o afecţiune moştenită, ci se poate dezvolta şi la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă din cauza că poate fi confundantă frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburările de absorbţie intestinala sau colite“, a explicat  dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.

Cum pot fi ameliorate simptomele

O metodă simplă de a gestiona intoleranţa la lactoză este administrarea a 1-2 comprimate de Lactaza – o enzimă naturală obţinută din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei şi în susţinerea sistemului imunitar, înainte de a consuma produsul sau alimentul care conţine lactoză.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite