Cum să te hidratezi pe vreme rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi iarna organismul poate suferi de deshidratare, mai ales în cazul exerciţilor fizice în aer liber FOTO Shutterstock
Şi iarna organismul poate suferi de deshidratare, mai ales în cazul exerciţilor fizice în aer liber FOTO Shutterstock

Deşi o considerăm o problemă de vară, deshidratarea nu ocoleşte nici lunile de iarnă. De fapt, posibilitatea deshidratării este accelerată atunci când faci exerciţii fizice în frig şi la altitudini mari. Aerul este mai uscat iar plămânii tăi trebuie să muncească mai mult pentru a-l încălzi şi a-i da umiditate. Cu cât corpul tău munceşte mai din greu, cu atât ai mai multă nevoie de hidratare.

„Health“ ne oferă opt sfaturi despre cum să ne păstrăm hidrataţi şi pe vreme rece, mai ales dacă nu am renunţat la exerciţiile în aer liber..

1. Poartă mai multe straturi

Transpiraţia poate reduce temperatura corpului şi poate forţa inima să muncească mai mult pentru a menţine fluxul sanguin şi temperatura organismului. Poartă mai multe haine care vor absorbi transpiraţia.

2. Înlocuieşte lichidele pierdute

Apa iese din corp prin respiraţie, transpiraţie şi prin urinare. Dacă urina ta e decolorată şi multă, înseamnă că eşti bine hidratat. Dacă volumul ei e mic şi este închisă la culoare, trebuie neapărat să bei mai multe lichide.

3. Cu cât faci mai multă activitate, cu atât trebuie să bei mai multe lichide

Dacă, de exemplu, faci gimnastică sau alergi timp de o oră, te poţi rehidrata doar cu apă. Totuşi, mai mult de o oră de exerciţii fizice şi trebuie să adaugi electroliţi şi carbohidraţi dietei tale. Dacă faci sport la altitudini înalte, măreşte şi volumul lichidelor, deoarece te deshidratezi mai repede.

4. Băuturile trebuie să fie la temperatura camerei

Lichidele reci se absorb mai repede în organism. Lichidele mai calde sau la temperatura camerei sunt mai bune pentru a-ţi păstra temperatura corpului. Mai ales când faci exerciţii fizice pe timp de iarnă, alege să bei mai cald sau măcar la temperatura camerei.

5. Mănâncă fructe

Fructele de iarnă sunt o sursă excelentă de apă. Merele, de exemplu, conţin 84% apă, perele la fel, iar clementinele au chiar 87% apă. Mai mult, fructele conţin vitamina C care te ajută să lupţi contra răcelii şi gripei.

6. Mănâncă supe

Alimentele care conţin sare te vor ajuta să reţii apa în organism. Supa, cu toate beneficiile ei, este foarte hidratantă. Ca opţiuni pentru iarnă, poţi alege supa de roşii, supa cremă de dovlecei sau chiar de pui cu tăieţei.

7. Bea ciocolată caldă

După o şedinţă de exerciţii fizice, ciocolata caldă este ideală, mai ales datorită proporţiei de carbohidraţi şi proteine (4 la 1).

8. Uită de alcool şi cafeină

Cafeina şi alcoolul au efecte diuretice. Aşa că, pe cât posibil, renunţă la ele pe perioada iernii. Sau măcar consumă-le abia după ce ţi-ai făcut exerciţiile în aer liber.


Citeşte şi:

Când devine apa periculoasă pentru organism

Apa este în fruntea listei pentru o sănătate de fier. În timp ce majoritatea oamenilor din ţările dezvoltate sunt norocoşi şi nu trebuie să se îngrijoreze de puritatea ei, nu peste tot se întâmplă acelaşi lucru. În fiecare an, mor peste 3,4 milioane de oameni din cauza apei, a sistemelor sanitare şi a problemelor de igienă care duc la boli, la infecţii şi la malnutriţie, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Alimente care deshidratează: de ce cafeaua nu se află pe lista celor mai periculoase dintre ele

Pe timp de vară, specialiştii recomandă consumul de alimente cât mai bogate în lichide, menite să hidrateze organismul. Există însă şi unele care au exact efectul invers.

Mituri demontate despre sănătate pe timp de iarnă: aerul rece nu te îmbolnăveşte şi alcoolul nu te încălzeşte

Auzim des că nu trebuie să deschidem ferestrele iarna şi să nu petrecem prea mult timp în aer liber, fiindcă răcim. Sau că, atunci când afară e frig, dacă ai capul acoperit, nu vei pierde prea multă căldură corporală. Niciuna dintre aceste idei nu este adevărată, spun specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite