Cum citim eticheta produselor. Lista alimentelor cu potenţial alergen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegem dintre mii de produse din magazin respectând 3 paşi
Alegem dintre mii de produse din magazin respectând 3 paşi

Putem face alegeri potrivite cu ajutorul cărora să alcătuim un meniu sănătos doar dacă citim cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpărăm. Ce trebuie să conţină ambalajul oricărui produs alimentar.

Mii de produse din magazin ne fură ochii făcându-ne alegerile alimentare extrem de dificile. Medici nutriţionişti ne indică paşii pe care trebuie să-i urmăm pentru a fi siguri de ceea ce cumpărăm este chiar ceea ce ne dorim.

Pasul 1: Termenul de valabilitate

Citirea termenului de valabilitate sau solicitarea informaţiilor de la vânzătorii din raioanele cu alimente gata preparate este primul pas pe care trebuie să-l facem, potrivit „Abecedarului de nutriţie“ coordonat de academicianul Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Dacă termenul de valabilitate este depăşit, nicio altă informaţie nu trebuie să ne mai intereseze, potrivit aceleiaşi surse.

Totodată, suntem sfătuiţi să nu cumpăm alimente al căror termen a fost modificat, ştampilat cu alte date decât cele iniţiale.

În cazul produselor congelate se verifică atât condiţiile de păstrare – număr de zile, în funcţie de temeperatură – dar şi data data congelării.

Pasul 2: Compoziţia produsului alimentar

În cazul inscripţionării corecte, pe listă se regăsesc, în ordinea descrescătoare toate ingedientele, aditivii şi aromele folosite la fabricarea produsului alimentar.

„Doar citind această listă care detaliază compoziţia produsului alimentar vom cunoaşte cu adevărat ce consumăm şi nu ne vom lăsa păcăliţi de ingeniozitatea producătorilor care ne informează cu majuscule pe partea din faţă a ambalajului că vom consuma un produs din ficat de gâscă, pentru ca, în lista de ingrediente să descoperim că produsul conţine 20% din respectivul ficat, 40% carne de porc şi 40% slănină de porc şi şorici. Este numai un exemplu pentru a înţelege cât suntem de expuşi suntem dacă nu citim lista ingredientelor, să consumăm alimente pe care am dori probabil să le evităm“, conform sursei citate.  

Lista trebuie să cuprindă şi aditivii – E-urile - pe care le conţine produsul. Aceştia pot fi inscripţionaţi sub forma codului – de exemplu E 330 – sau a denumirii – de exemplu – acid citric. E-urile (litera E este o componentă a cuvântului Europa ) codifică aditivii alimentari care sunt autorizaţi pentru a fi utilizaţi în ţările din Uniunea Europeană. Majoritatea acestor aditivi sunt substanţe inofensive, dar care pot deveni periculoase atunci când sunt consumate în cantitate prea mare. Recomandabil este să alegem acele produse care au lista cu aditivi cât mai scurtă.

În finalul listei de ingrediente trebuie să regăsim lista alergenilor alimentari, adică a substanţelor care au potenţial de a produce alergii la persoane susceptibile. Cele mai frecvent utilizate alimente cu potenţial alergen care intră în compoziţia multor produse alimentare sunt: soia, arahidele, laptele, ouăle, muştarul, peştele, cristaceele, grâul, nucile, susanul şi ţelina.

La produsele congelate trebuie specificat conţinutul de apă. Totodată, în cazul cărnii de orice tip, a mierii de albine, a uleiului de măsline, a fructelor şi a legumelor proaspete trebuie menţionată ţara de origine.

Pasul 3. Citim eticheta nutriţională

Este un pas esenţial pentru a evita alimentele care conţin cantităţi mari de grăsimi – în psecial saturate şi trans – zahăr sau sare şi care pot deveni uşor alimente neprietenoase sau chiar duşman.

Eticheta nutriţională a produsului alimentar trebuie să detalieze conţinutul energetic şi în subsyanţe nutritive la 100 de grame sau 100 de mililitri. Opţional, acest conţinut poate fi exprimat şi per porţie.

Un produs este hipocaloric dacă are 100 de kilocalorii la 100 de grame de produs, moderat caloric dacă are între 150 şi 300 kilocalorii la aceeaşi cantitate şi hipercalori dacă numărul de calorii depăşeşte 400 de kilocalorii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite