Creierul poate fi antrenat să prefere hrana sănătoasă

Creierul poate fi antrenat să prefere hrana sănătoasă

Creierul poate fi obişnuit să prefere mâncarea sănătoasă Foto Arhiva Adevărul

Creierul uman poate fi antrenat să prefere alimentele sănătoase, sărace în calorii, în locul mâncărurilor de tip fast-food, conform unui nou studiu al cercetătorilor britanici.


Cercetătorii susţin că este posibilă crearea unei diete care să poată anula dependenţa de alimente nesănătoase şi să crească preferinţa pentru o hrană sănătoasă, informează dailymail.co.uk.

Specialiştii considerau înainte că dependenţa de alimente nesănătoase ar fi foarte greu de anulat.

Nu ne începem viaţa cu o poftă de cartofi prăjiţi şi respingând din prima alimente precum pastele din făină integrală“, a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie. „Aceste preferinţe se instalează în timp, ca răspuns la alimentaţia constantă nesănătoasă“, a explicat Roberts.

Oamenii de ştiinţă bănuiau de mai multă vreme că, odată create, circuitele cerebrale responsabile de dependenţa de alimentaţia nesănătoasă pot fi foarte greu sau imposibil de inversat, ceea ce le face pe persoanele cu probleme de greutate să ducă o viaţă în care se luptă să reziste tentaţiilor alimentare nesănătoase.

Studiul, publicat în revista Nutrition & Diabetes, a fost realizat folosind sesiuni de rezonanţă magnetică nucleară asupra creierului, în special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, în cazul a 13 femei şi bărbaţi obezi şi supraponderali. Opt dintre participanţi erau incluşi şi într-un program de scădere în greutate, conceput de cercetătorii de la Universitatea Tufts, iar ceilalţi cinci au fost folosiţi drept grup de control.

Participanţilor le-a fost scanat creierul prin rezonanţă magnetică nucleară, la începutul şi la sfârşitul perioadei de şase luni cât a durat studiul.

După cele şase luni, creierul celor implicaţi în programul de slăbire a prezentat schimbări în regiunile unde se află centrul recompenselor, asociat cu învăţarea şi cu dependenţele. Zona cerebrală în cauză a devenit mult mai sensibilă când venea vorba despre alimente sănătoase, sărace în calorii, în timp ce sensibilitatea la alimentele nesănătoase a scăzut.

Programul de slăbire creat de cercetătorii Universităţii Tufts este conceput special pentru a schimba modul în care oamenii reacţionează la diferite alimente, iar studiul a arătat că voluntarii care au participat la acest program au prezentat o dorinţă crescândă pentru o dietă sănătoasă şi o scădere a apetitului pentru alimente nesănătoase.

Combinarea acestor două efecte este, probabil, cheia menţinerii greutăţii sub control, cred autorii programului. Aceştia afirmă că, din tot ceea ce se ştie până acum, este pentru prima dată când se demonstrează existenţa acestui mecanism reversibil.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările