Coşmarurile şi mâncarea junk food: ce să eviţi ca să nu visezi urât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu mai mânca iute înainte de culcare şi nu vei mai avea coşmaruri FOTO Shutterstock
Nu mai mânca iute înainte de culcare şi nu vei mai avea coşmaruri FOTO Shutterstock

Atunci când te trezeşti dintr-un coşmar, prima ta întrebare este: ce căuta pisica aia cu o drujbă în mână şi de ce mă urmărea pe mine? Când îţi mai revii un pic şi realizezi că o pisică nu are degete opozabile şi n-ar fi reuşit în ruptul capului să ţină o drujbă în mână, îţi pui o întrebare mai normală: de ce am visat o pisică cu o drujbă?

Coşmarurile şi visele, în general, au loc în perioada REM („rapid eye movement“ - mişcare oculară rapidă) a somnului. Corpul tău trece prin şase cicluri ale somnului, depinzând cât de mult dormi, iar etapa REM este din ce în ce mai lungă cu fiecare ciclu de somn. Coşmarurile au loc, în special, în timpul ultimei treimi a somnului tău, notează „Mental Floss“.

Pentru mulţi oameni, coşmarurile nu reprezintă o problemă gravă. Doar 5% din adulţi au o problemă clinică cu vise traumatizante,în timp ce 85% din adulţi au coşmaruri normale. Între 8 şi 29% din oameni au coşmaruri cam o dată pe lună, iar între 2 şi 6% au vise urâte o dată pe săptămână.

Experţii au diverse explicaţii pentru apariţia coşmarurilor, de la stresul zilnic, la traume (coşmarurile sunt la ordinea zilei pentru cei care suferă de sindrom post-traumatic), până la clasicul film de groază văzut vineri noaptea. Însă, ce-ar fi dacă ţi-ai putea regla „aportul” de coşmaruri printr-o dietă mai sănătoasă înainte de culcare?

De vină este ceea ce mâncăm

Dacă mănânci corect înaintea somnului, se reglează multe lucruri în organismul tău, de la metabolism la temperatură, susţin studiile. Mâncarea favorizează o activitate mărită a creierului în timpul somnului REM, aducând cu sine mai multe vise, iar anumite alimente chiar predispun la coşmaruri.  Un studiu canadian a demonstrat că, din 389 de subiecţi studiaţi, 8,5% au dat vina pe mâncare atunci când au avut coşmaruri. 

Cercetătorii din Australia, de la Universitatea din Tasmania, au condus şi ei un studiu şi au adăugat nişte detalii interesante. Muştarul şi sosul iute au „ridicat temperatura organismului în timpul primului ciclu al somnului“. Dar nu ţine doar de mâncarea condimentată. 

Un alt studiu susţine că mâncarea tip junk-food (cum ar fi îngheţata şi bomboanele, care au fost cuprinse în experiment) favorizează formarea mai multor unde cerebrale, cauzând, implicit, coşmaruri pentru şapte din cei zece participanţi la experiment.

Pe de altă parte, mai contează şi felul în care dormi. Un studiu din 2004 a descoperit că cei care dorm pe partea stângă au mai multe coşmaruri faţă de cei care dorm pe partea dreaptă. Conform aceluiaşi studiu, dormitul pe burtă, care este cea mai nepopulară poziţie de somn, conduce la cele mai emoţionante şi dramatice vise, conchide „Mental Floss“.


Citeşte mai multe despre vise:

Obiceiuri proaste de somn: butonul „snooze“, cea mai malefică invenţie a omenirii

Cunoaştem cu toţii sentimentul de disperare pură atunci când sună ceasul dimineaţa. Organismul nostru, pur şi simplu, imploră câteva minute în plus de somn şi aşa apăsăm butonul „snooze“, care ne va trezi din nou peste 10 minute. Pare destul de inofensiv, însă nu e chiar aşa.

Care este cea mai bună poziţie de somn

În timpul somnului, autocontrolul dispare, iar poziţia în care dormi este foarte importantă pentru sănătatea organismului. Nevoile corpului sunt cele care dictează o anumită poziţie de somn, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale asupra sănătăţii.

Nu lăsa căldura să-ţi strice somnul! Trucuri să te odihneşti bine în nopţile de vară

Insomniile de vară sunt din ce în ce mai frecvente, fiindcă temperaturile crescute sunt principalul factor care ne strică odihna. Putem lua, totuşi, câteva măsuri simple ca să dormim bine şi în nopţile caniculare.

Cum îţi poţi păcăli organismul că e odihnit după o noapte albă

Nu contează cât de obosit eşti, există nopţi în care somnul nu se lipeşte de gene. Vestea bună este că doar o noapte nedormită nu are efecte de durată asupra sănătăţii. Vestea proastă este că această noapte albă are efecte negative asupra activităţii de a doua zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite