Ciocolata neagră inhibă tusea şi reduce tensiunea arterială. Ce diferenţe există faţă de ciocolata albă şi care sunt riscurile consumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciocolata neagră are cel mai mare conţinut de cacao. Printre beneficii se numără şi faptul că stimulează sistemul nervos central , inhibă diareea şi tusea datorită flavonoidelor şi teobrominei conţinute, aceasta din urmă fiind o substanţă derivată din cacao, responsabilă de gustul amar.

O ceaşcă de ciocolată neagră când afară temperatura a scăzut vertiginos este un adevărat răsfăţ cu nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră. Astfel, ciocolata neagră este cunoscută pentru acţiunea sa de reducere a tensiunii arteriale şi de stimulare a dilataţiei vaselor de sânge. Bogat în polifenoli, acest tip de ciocolată are un efect antioxidant foarte puternic, protejând celulele împotriva îmbătrânirii. Pare a avea şi efecte anticancerigene datorită flavonoidelor existente în boabele de cacao.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de academicianul Nicolae Hâncu, ciocolata neagră are şi un efect neuroprotectiv, diminuând riscul de accident vascular cerebral de tip ischemic. Aceste proprietăţi sunt reduse în cazul ciocolatei cu lapte sau a celei albe, precizează aceeaşi sursă. Conţinutul crescut de grăsimi, zahăr şi caco din ciocolată stimulează hipotalamusul şi creşte nivelul serotoninei – hormonul fericirii, fiind un inductor al stării de bine.

Care sunt riscurile consumului

Pe lângă beneficii, consumul de ciocolată de orice ar fi ea are şi riscuri care ţinde exces. Astfel, introducerea în dietă a unor cantităţi mari de ciocolată, indiferent de care ar fi ea este asociată cu apariţia obezităţii, urmare a conţinutului mare de calorii. Astfel, 100 de grame de ciocolată are o valoare calorică cuprinsă între 450 şi 600 de kcal.

Din cauza conţinutului crescut de grăsimi, „dulciurile“ au un efect de creştere a colesterolului în sânge, favorizând apariţia aterosclerozei. Cariile dentare sunt o altă consecinţă a consumului excesiv de produse zaharoase, motive pentru care medicii nutriţionişti recomandă consumul ocazional al acestor alimente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite