Cine are nevoie de detoxifiere în Post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala persistentă şi lipsa de energie pot fi puse pe seama unei acumulări de toxine în corp FOTO: Shutterstock
Oboseala persistentă şi lipsa de energie pot fi puse pe seama unei acumulări de toxine în corp FOTO: Shutterstock

Stilul de viaţă modern ne predispune la acumularea în organism a unui nivel mult prea mare de substanţe nocive, dificil de metabolizat, iar sistemul natural de eliminare a toxinelor este suprasolicitat. De aceea, corpul are nevoie de ajutor. Un astfel de ajutor este dieta de post.


Persoanele expuse unui stres continuu

Cortizolul, hormon care ne ajută să reacţionăm în situaţii stresante, se acumulează în exces în organism atunci când nivelul de stres la care suntem supuşi zi de zi este foarte mare (în cazul persoanelor care au un loc de muncă foarte agitat, cu termene-limită strânse, care au probleme familiale, care au suferit o traumă etc.). Excesul de cortizon inhibă activitatea unei proteine hepatice, HES1, care are rolul de a produce enzimele cu rol de metabolizare a grăsimilor. Aşadar, excesul de cortizol înseamnă acumulare de grăsimi la nivelul ficatului, principalul „curăţitor“ de toxine al organismului.

Persoanele cu o dietă dezechilibrată...

... adică aproape noi toţi. Câţi dintre noi pot spune cu sinceritate că au o dietă echilibrată? Chiar şi micile „scăpări“ la dulciuri concentrate, la prăjeli sau la alimente de tip fast-food participă la acumularea de toxine în organism. Specialiştii atrag atenţia, totuşi, că dieta de post a multora dintre noi nu exclude „ingredientele“ toxice. Dulciurile cu margarină sunt de evitat, la fel şi cartofii prăjiţi sau alte asemenea mâncăruri care mai mult ne intoxică decât ne detoxifiază.

Persoanele care fac tratamente cu medicamente

Majoritatea medicamentelor sunt metabolizate de celulele hepatice, astfel încât substanţa de bază să acţioneze acolo unde este nevoie de ea, iar reziduurile toxice ale acestora să fie neutralizate şi eliminate din corp. Totuşi, în cazul anumitor tratamente, presiunea asupra ficatului este atât de mare, încât acesta are nevoie de ajutor pentru a putea funcţiona la capacitate maximă.

O statistică realizată la nivel internaţional a scos la iveală că peste 900 de medicamente sunt hepatotoxice, chiar şi în condiţiile administrării lor conform prescripţiei medicale. Printre cele mai folosite se numără paracetamolul, unele antibiotice şi, mai ales, citostaticele. Mai ales persoanele care se află sub astfel de tratamente au nevoie de o cură de detoxifiere.

Cine mai are nevoie de o cură de detoxifiere

  • Persoanele care au tulburări de coagulare a sângelui. Aceste probleme pot apărea din cauza afectării ficatului, care este responsabil cu producerea unor importante proteine cu rol în coagulare sângelui.
  • Fumătorii. Cele peste 60 de substanţe toxice din ţigări afectează întreg organismul şi stresul oxidativ pe care fumatul îl exercită asupra celulelor hepatice determină deteriorarea acestora pe termen lung.
  • Persoanele cu imunitate slăbită. Fiind unul dintre organele care produc celule imunitare, ficatul are nevoie de protecţie şi de detoxifiere pentru a putea asigura o imunitate de fier.
  • Persoanele care suferă frecvent de tulburări digestive şi de balonări. Aceste probleme pot fi cauzate de „bila leneşă“. Prin detoxifiere, este stimulată producerea de bilă şi, prin urmare, este uşurat procesul de digestie. 
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite