Cinci motive pentru a include sparanghelul în dieta noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sparanghelul este un aliment mai puţin cunoscut în România, însă acesta ar fi o bună soluţie pentru diversificarea dietei, precum şi pentru substanţele minerale şi vitaminele pe care le conţine.

Sparanghelul conţine  numeroase  vitamine, printre acestea fiind vitaminele A, E, K, si B6.  În plus, acest aliment are în componenţa sa şi cantităţi considerabile de minerale esenţiale, care includ calciu, fier, potasiu, cupru, mangan şi seleniu.

În acelaşi timp, ceea ce îl poate face o alegere bună pentru diferitele mese ale zilei este faptul că are, de asemenea, cantităţi importante de acizi graşi de omega-3, ceea ce înseamnă că alimente precum carnea de peşte sau alte legume cu aceste grăsimi pot avea un înlocuitor.

Potrivit „EatingWell” şi „Livescience”, printre numeroasele proprietăţi care recomandă acest aliment pot fi enumerate următoare:

1.Elimină toxinele de la nivelul ficatului

Potrivit mai multor studii, sparanghel are substanţe bioactive care au capacitatea de a elimina toxinele de la nivelul ficatului şi, în acelaşi timp, de a stimula activitatea hepatică. Totodată, estre recomandată evitarea alimentelor grase, a prăjelilor şi alcoolului pentru ca substanţele din acest aliment să poate acţiona.

2.Indicat în lupta împotriva cancerului

Datorită proprietăţilor antiinflamatorii şi antioxidante, sparanghelul este un aliment foarte bun împotriva cancerului la sân, de colon, pulmonar sau de prostată.

3.Bun împotriva reumatismului şi artritei

Sparanghelul are un conţinut ridicat de potasiu şi foarte slab in sodiu. Alături de magneziu, acesta are efect diuretic. Totodată, este indicat pentru tratarea artritei, reumatismului şi retenţiei de apă.

4.Recomandat gravidelor

Aproximativ 150 de grame (o porţie) de sparanghel asigură 70% din doza zilnica recomandata de acid folic pentru femeile însărcinate. Acidul folic ajută la prevenirea malformaţiilor fătului.

5.Protejează sistemul cardiovascular

Scade colesterolul rău din sânge şi ajută în controlarea zaharului organism. Acidul folic este esenţial pentru menţinerea controlului nivelului de homocisteină, pentru sănătatea cardiacă. O porţie de sparanghel asigură aproape două treimi din doza zilnica recomandata. Astfel, previne numărul de atacuri de cord.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite