Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre grăsimea corporală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colăceii influenţează nivelul hormonului de stres
Colăceii influenţează nivelul hormonului de stres

Grăsimea este principala cauză pentru care ne supraveghem dieta cu atenţie şi depunem atâta efort la sală. Dar, în afară de faptul că modifică aspectul corpului, grăsimea poate avea şi implicaţii fizice şi emoţionale.

Shawn Talbot, biochimist specializat în nutriţie, a explicat pentru publicaţia Shape.com cinci lucruri mai puţin ştiute despre grăsimea corporală.

Grăsimea are culori diferite

Mai exact, există diverse tipuri de grăsime, în funcţie de rolul în organism: albă, maro şi bej. Grăsimea albă este cea obişnuită, la care se gândeşte toată lumea, complet nefolositoare, în sensul în care are o rată metabolică scăzută şi nu ajută la arderea caloriilor, aşa cum o fac muşchii. Este grăsimea predominantă în organism, acaparând peste 90% din el. Cu alte cuvinte, este depozitul pentru caloriile în plus.

Grăsimea maro este mai închisă la culoare datorită unui flux sanguin mai mare şi poate arde calorii, nu doar să le stocheze, dar numai la mamifere. Iar asta deoarece oamenii au atât de puţină grăsime maro, încât nu prea îi ajută la arderea caloriilor.

Cel de-al treilea tip de grăsime, cel bej, cuprinde caracteristici de ardere a caloriilor şi de la grăsimea albă, şi de la cea maro. Cercetătorii chiar caută moduri prin care să modifice celulele grăsimii albe pentru a le transforma în grăsime bej, mai activă din punct de vedere metabolic. De fapt, există dovezi că exerciţiile pot activa anumiţi hormoni care pot transforma celulele grăsimii albe în celule bej. De asemenea, şi anumite mâncăruri, cum ar fi algele marine maro sau rădăcina de lemn dulce şi ardeii iuţi, pot ajuta la această transformare.

Grăsimea de pe fese este mai „sănătoasă“ decât cea de pe burtă

Grăsimea de pe burtă, cunoscută şi sub numele de grăsime viscerală, este mult mai sensibilă la hormonul de stres, numit cortizol, în comparaţie cu grăsimea de pe coapse sau de pe fund. Aşa că, atunci când sunteţi stresaţi, orice calorii ingerate în plus se vor duce direct pe burtă, şi nu pe fund.

Grăsimea de pe burtă este şi mult mai inflamatoare decât grăsimea din orice altă parte a corpului şi poate crea propriile chimicale inflamatoare (cum o face şi o tumoare). Aceste chimicale se duc spre creier şi aşa apare senzaţia de foame şi de oboseală. Din această cauză te vei gândi la mâncare de tip fast-food şi nu vei putea face exerciţii, creând astfel un cerc vicios în care se depune şi mai multă grăsime în jurul taliei.

Vestea bună este că orice te ajută se reduci inflamaţia, ajută şi la reducerea acestor semnale către creier. Talbott recomandă uleiul de peşte (pentru Omega 3) şi probioticele, pe care le poţi lua sub formă de pilule sau prin consumarea de iaurt cu culturi active.

Mai întâi se ard caloriile, şi apoi se arde grăsimea

Înainte de a se „arde grăsimea“, se ard caloriile. Nu contează că acele calorii provin din carbohidraţi sau sunt stocate în grăsime. Cu cât se ard mai multe calorii în timpul exerciţiilor de gimnastică, cu atât mai mare va fi deficitul şi cu atât mai multă grăsime se va arde.

Se poate crea un deficit în calorii şi prin reducerea alimentaţiei. Totuşi, problema este că-i mult mai greu să slăbeşti aşa şi durează mult mai mult. Mulţi recomandă dieta susţinută de sport, pentru a arde cât mai multe calorii, într-o perioadă mai scurtă de timp.

Grăsimea afectează dispoziţia

Cu siguranţă că ziua ne va fi stricată dacă vom vedea că ne-am îngrăşat cu câteva kilograme. Dar având grăsime în exces, mai ales în jurul mijlocului (colăceii), se activează ciclul inflamator (cortizolul), lucru care este un factor serios în boli psihice precum dezechilibrul bipolar (maniaco-depresiv).

Pentru a ieşi din acest cerc vicios, încearcă să mănânci o tabletă de ciocolată neagră, sugerează Talbot. În ea există îndeajuns de mult zahăr pentru a satisface foamea şi cacaua ajută la calmarea inflamărilor care conduc la stres. Un efect similar îl au şi lactatele cu un conţinut scăzut de grăsimi, precum iaurtul, iar combinaţia de calciu şi magneziu ajută la reducerea stresului.

celulita shutter

Chiar şi oamenii slabi pot avea celulită

Celulita este cauzată de grăsimea rămasă sub piele (cunoscută şi sub numele de grăsime subcutanată). Gropiţele din piele (acel aspect de coajă de portocală) sunt create de ţesutul care leagă pielea de muşchi şi între care este prinsă grăsimea. Nu e nevoie de multă grăsime pentru a da naştere la celulită, aşa că poţi să fii într-o formă de milioane şi să ai un procent scăzut de grăsime corporală, şi tot poţi să ai celulită.

Lucratul muşchilor în timp ce ţii dietă poate ajuta la minimalizarea apariţiei celulitei. De ajutor sunt şi cremele anti-celulitice care ajută la diminuarea efectului (nu prea se mai văd gropiţele), deşi nu pot face nimic cu grăsimea prinsă între piele şi muşchi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite