Cele mai simple şi rapide diete pentru slăbire: dieta DASH şi dieta mediteraneană, în topul preferinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai simple şi rapide diete. Numeroasele cure de slăbire de pe internet ne pot pune în încurcătură atunci când vrem să dăm jos câteva kilograme.

Pentru că mai e foarte puţin timp până la etalarea siluetei în costum de baie, pe plajă, e timpul să acordăm mai multă atenţie alimentelor şi să punem în aplicare doar cele mai eficiente diete, cu rezultate rapide.

Există o sumedenie de diete pentru slăbit, unele mai ciudate şi complet nesănătoase, altele mai echilibrate şi uşor de ţinut.

Experţii în nutriţie au evaluat recent aproape 30 de regimuri pentru slăbit şi au făcut un top al celor mai simple, sigure şi eficiente cure pentru pierderea în greutate, dar care ajută în acelaşi timp la prevenirea diabetului şi a bolilor de inimă.
 

Cele mai simple şi rapide diete - dieta DASH şi dieta mediteraneană

Dieta DASH se bazează pe consumul din abundenţă a fructelor, legumelor, cerealelor integrale, proteinelor şi lactatelor slabe şi excluderea sau limitarea consumului de carne roşie, dulciuri şi alimente sărate.

Cel mai dificil este să ne dezvăţăm de obiceiul prost de a mânca multă sare, spun susţinătorii acestui regim. În rest, dieta este foarte permisivă şi în acelaşi timp dă rezultate rapide în ce priveşte greutatea corporală.


Şi medicii cardiologi sunt de accord cu această dietă pentru că ar reduce riscul de hipertensiune şi bolile asociate acestei probleme, cum este infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Dieta mediteraneană este de departe cea mai uşor de urmat pentru a slăbi. Ea poate fi ţinută ani la rând, poate fi uşor transformată într-un stil de viaţă şi ajută la redobândirea siluetei şi menţinerea sănătăţii. Acest regim este bazat în special pe legume, fructe, peşte şi cereale, însă există câteva reguli care ar trebui respectate pentru a beneficia la maximum de efectele sale.

Astfel, se vor consuma zilnic lactate slabe, dar în cantitate mică, la desert se consumă întotdeauna fructe proaspete, se vor consuma maximum patru ouă pe săptămână, sursa principală de grăsime este uleiul de măsline iar peştele şi carnea slabă nu trebuie să lipsească din meniul săptămânal. De asemenea, se va pune accent pe hidratare cu apă plată, se evită băuturile carbogazoase şi se recomandă 1-2 pahare cu vin în fiecare seară, pentru sănătatea inimii. La toate acestea se adaugă binecunoscuta activitate fizică, ce poate consta în alergare, plimbări în aer liber, înot etc.

Respectarea acestor reguli va duce la o scădere vizibilă a greutăţii într-un timp scurt, se reduce nivelul de colesterol şi astfel riscul de diabet, boli cardiovasculare, Alzheimer sau Parkinson, se întăreşte sistemul imunitar şi este ţinută la distanţă depresia, precum şi unele forme de cancer.

Cele mai simple şi rapide diete - dieta Mayo, TLC şi Weight Watchers

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) a fost dezvoltată de specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Statele Unite cu scopul principal de a reduce nivelul colesterolului rău din organism şi astfel să fie îmbunătăţită funcţia inimii.

Ea presupune eliminarea alimentelor grase şi prăjite, precum şi a brânzeturilor cu conţinut ridicat de grăsime. Pe lângă acest aspect, dieta promite pierderea rapidă a kilogramelor în plus, cu condiţia să nu se depăşească cele 1.200 de calorii premise zilnic, sub forma fructelor, legumelor, cerealelor, a lactatelor slabe, a peştelui şi a cărnii albe de pui sau curcan.

Dieta Mayo, din contră, nu se reduce la a număra în fiecare zi caloriile ingerate, cel puţin în primele două săptămâni, însă aduce în prim plan importanţa gustărilor, în special a fructelor şi a legumelor proaspete.

În primele 14 zile se pot pierde peste patru kilograme, urmând ca în săptămânile viitoare scăderea să fie redusă la cel mult un kilogram la şapte zile. Această dietă ajută nu numai la eliminarea excesului ponderal, ci şi la controlarea glicemiei.

Dieta Weight Watchers nu presupune restricţie la anumite alimente, însă va trebui să te încadrezi într-un punctaj. Fiecărui aliment îi este atribuit un număr de puncte, în funcţie de valoarea sa nutriţională. Cu cât este mai nesănătos, cu atât punctajul acumulat va fi mai mare. 

Astfel, persoana care urmează dieta vede exact care sunt alimentele-problemă din regimul său alimentar şi va şti să le evite fără a i se impune acest lucru, tocmai pentru că cele mai bune rezultate nu apar atunci când suntem obligaţi să urmăm nişte reguili, ci atunci când conştientizăm problema şi consecinţele sale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite