Cele mai frecvente tulburări digestive care vă pot trimite la medic

Cele mai
frecvente tulburări digestive care vă pot trimite la medic

Durerile abdominale însoţite de greaţă pot semnala afecţiuni grave: de la ulcer până la cancer FOTO Arhivă

Stres, alimentaţie dezechilibrată, tulburări de somn... sunt situaţii cu care se confruntă tot mai mulţi oameni. Iar consecinţele nu întârzie să apară: dureri abdominale, arsuri, balonare, greaţă. Automedicaţia este la ordinea zilei, vizita la medic fiind deseori amânată. Însă consultul devine obligatoriu în cazul simptomelor care persistă zile în şir. Iată ce simptome digestive ar trebui să vă trimită la cabinetul unui specialist!

Ştiri pe aceeaşi temă

 

1. Durerea abdominală. Aceasta poate fi consecinţa unui abuz alimentar, a unei perioade solicitante sau a unei toxiinfecţii alimentare. Însă poate fi vorba şi despre un ulcer, dat de infecţia cu Helicobacter pylori. „Este o bacterie cu care trăiesc jumătate dintre oameni. Însă doar în anumite condiţii, poate duce la ulcer. În cazul în care medicul suspectează infecţia, vă poate recomanda testul de respiraţie la uree marcată sau INFAI, total neinvaziv. Are o acurateţe de 98%, unică pe piaţă”, spune medicul Dan Andronesi.

2. Arsurile în capul pieptului. Acestea apar la persoanele care se confruntă cu refluxul gastric, generat de excesul ponderal, mesele târzii, consumul de cafea, ciocolată, grăsimi şi condimente iuţi. Dacă senzaţia de arsură apare de cel puţin două ori pe săptămână, pe o perioadă lungă, vizita la medic se impune pentru că, în timp, acizii gastrici duc la inflamarea stomacului şi duodenului şi la complicaţii grave.

3. Balonarea. Este de cele mai multe ori rezultatul unui abuz alimentar sau al combinaţiilor culinare nefericite, dintre carne şi cartofi, de exemplu. Dacă însă balonarea persistă, poate anunţa afecţiuni digestive grave, care pot fi diagnosticate şi neinvaziv. Un astfel de test este videocapsula endoscopică, cu ajutorul căreia medicii pot depista afecţiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale.

4. Greaţa. Poate fi trecătoare, atunci când apare după o masă copioasă, un exces de alcool sau după o perioadă suprasolicitantă. Însă este un simptom comun multor boli digestive, care variază de la ulcer până la cancer. „Testele medicale anuale recomandate de medic nu trebuie amânate. Chiar şi cele mai grave afecţiuni digestive, depistate în stadii incipiente, pot fi tratate”, afirmă chirurgul Dan Andronesi.

5. Sângerările anale. În lipsa unei diete echilibrate şi a unei hidratări optime, multe persoane se confruntă cu constipaţia, iar eliminarea cu dificultate a scaunului poate duce la sângerări anale uşoare. Însă acestea pot fi semnul unei probleme de sănătate frecvente: hemoroizii. „În funcţie de stadiul lor, hemoroizii pot fi trataţi cu ajutorul unor metode care nu impun spitalizare precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroşu, spune dr.  Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală. Pierderile de sânge pot fi şi simptomele cancerului de colon şi de rect. De aceea, trebuie semnalate urgent medicului şi nu trebuie tratate empiric.

Pentru a scădea riscul de boli grave ale aparatului digestiv, medicii recomandă o dietă bogată în peşte, legume, fructe, seminţe şi cereale integrale, consumul optim de apă şi sportul, făcut cel puţin 20 de minute în fiecare zi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările