Cele mai frecvente mituri despre balonare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile se apropie şi ne vom supune unui bombardament culinar căreia îi vom face faţă mai bine sau mai rău. Dincolo de excesul de calorii consumate în timpul meselor, contabilizate în nesuferitele kilograme, ar putea exista şi alte motive pentru care constatăm că e nevoie de o mărime în plus la pantaloni după ce mâncăm. Pentru aceste cauze de balonare căutatul pe internet nu e de natură să ne ajute.

„Obişnuim să folosim acelaşi cuvânt pentru 50 de lucrui diferite, şi avem de unde să ştim dacă ceea ce citim pe internet se referă la acelaşi tip de balonare pe care o avem“, avertizează dieteticianul specializat în dezordine alimentară Tamara Duker Freuman, citată de CNN. Pe seama balonării circulă o serie de mituri şi este util să ştim care este, de fapt, adevărul, adaugă aceasta.

Mitul nr. 1: Toate balonările au o cauză comună

Senzaţia de preaplin, disconfortul după masă sau stomacul umflat pot fi simptome ale balonării, dar asta nu înseamnă că au aceleaşi cauze.

„Adesea, oamenii spun că se simt balonaţi, dar înţelesul acestui cuvânt este foarte variat şi trebuie să faci o evaluare mai amănunţită pentru a înţelege ce vor să spună ei exact. Este o senzaţie foarte subiectivă“, afirmă dr. Yevgenia Pashinsky, gastroenterolog clinician la Spitalul Mount Sinai din New York.

De cele mai multe ori, oamenii vin cu un autodiagnostic care are foarte puţin de-a face cu cauzele reale ale simptomelor, adaugă dr. Pashinsky. Tehnic vorbind, orice ajunge în tractul intestinal poate provoca balonare. Dar, potrivit lui Pashinsky, unele persoane sunt mai predispuse la balonare decât altele, inclusiv cei în situaţia de gastropareză - atonia gastrică, cei cu dispepsie funcţională - cu inabilitate a pereţilor stomacului de a se relaxa şi de a face loc alimentelor, precum şi cei aflaţi situaţia în care bacterii în exces sunt concentrate într-o parte a tractului intestinal unde, de regulă, nu ar avea ce să caute.

În plus, ne putem simţi balonaţi şi pentru că sunt prea multe gaze în tractul gastrointestional, suntem constipaţi sau am înghiţit prea mult aer.

Identificarea corectă a cauzei balonării este importantă pentru că tratamentul variază de la o persoană la alta şi nu există o soluţie care să se potrivească la toată lumea.

Mitul nr. 2: Nu am nevoie de medic care să mă ajute

Vizita la gastroenterolog ajută la punerea diagnosticului corect şi la întocmirea unui plan de tratament personalizat. Mai mult decât atât, poate ajuta la evitarea deficienţelor nutriţionale şi la excluderea altor probleme mai grave de sănătate.

Chiar dacă balonarea poate fi o simplă intoleranţă la lactoză sau venită dintr-o constipaţie banală, în unele cazuri, poate fi vorba despre probleme mai serioase de sănătate cum sunt diversele malignităţi, fie gastrointestinale, fie ginecologice. Şi nu vom afla răspunsul căutând pe internet, mai spune dr. Pashinsky.

Cred cu tărie că oricine ar trebui să aibă parte de sfaturi nutriţionale, ca parte a stării generale de sănătate, mai spune aceasta, adăugând că dieta este cea mai frecventă cauză a simptomelor gastrointestinale şi în multitudinea de informaţii vehiculate oamenii se pot trezi prizonierii unor restricţii care să le strice calitatea vieţii şi care să ducă la deficienţe nutriţionale, este de părere Pashinsky.

De exemplu, autodiagnosticare şi tratamentul îi poate face pe unii să excludă toate vegetale, care poate afecta negative aportul de acid folic esenţial, când, în realitate doar cîteva legume cu anumite tipuri de fibre pot declanşa simptomele, a explicat  Freuman. În plus, oamenii elimină deseori alimentele lactate bogate în calciu când, de fapt, doar alimentele cu lactoză sunt problema. Un lapte fără lactoză însă ar contribui la asigurarea unui aport adecvat de calciu.

Mitul nr. 3: Sarea determină balonarea

„Excesul de sare determină retenţia de fluide şi poate da o aparenţă de umflare, mai ales la faţă şi la membre“, explică Freuman. Balonarea din cauze gastrointestinale se referă în general la abdomen şi are legătură cu gazele în exces, mâncarea în exces, cu constipaţia, în timp ce retenţia de fluide are legătură cu rinichii şi cu vasele de sânge. O dietă cu aport mai mic de sodiu şi consumul de lichide pot ajuta la rezolvarea problemei retenţiei în cazul în care rinichii funcţionează corect, dar nu va rezolva problema dacă la mijloc e o balonare din cauze clinice, spune Freuman. O discuţie amănunţită cu doctoral clarifică problema şi stabileşte tratamentul corect.

Mitul nr. 4: Balonarea este cauzată de dezechilibrul bacterian

În sistemul nostru digestiv trăiesc milioane de bacteriii, unele benefice, altele inofensive, în timp ce altele, patogene – E.coli de un anumit tip, de exemplu, care se poate înmulţi necontrolat şi ne poate îmbolnăvi.

„Dar adesea se consideră în mod greşit că atunci când eşti balonat sau ai gaze asta înseamnă că există un dezechilibru între bacteriile rele şi cele bune, ceea ce simplifică foarte mult lucrurile şi nu este neapărat adevărat“, mai spune Freuman. Astfel că adaosul de bacterii bune sub forma probioticelor nu va uşura simptomele. Pentru că bacteriile bune pot da fermentaţii la fel de mult ca bacteriile rele, consecinţa fiind şi mai mult gaz în tractul gastrointestinal.

Pashinsky spune că nu recomandă probioticele în caz de balonare deoarece consideră că informaţiile pe care le avem în acest moment despre microbiom sunt superficiale şi mai avem nevoie să treacă anii pentru a înţelege felul în care acesta poate fi manipulat.

Mitul nr. 5: Anumite alimente elimină balonarea

În ciuda informaţiilor pe care le găsim pe internet nu există alimente-minune care să elimine balonarea. „În general, tiparul meselor şi al dietei care se adresează unei anumite cauze poate reduce simptomele balonării, dar nu este nicio magie aici“, mai spune Freuman.Ţinerea unui jurnal alimentar şi al simtomelor poate fi de ajutor în identificarea acelor greşeli din dietă care contribuie la simptome.

Mitul nr. 6: Balonarea este grăsime abdominală

Foarte greşit, burta este doar burtă şi atât. Acumularea de grăsime în jurul taliei este frecventă la femeile care au intrat la menopauză. „Sunt multe care spun mă simt ca şi cum aş avea un colac de cauciuc agăţat de talie şi hainele îmi vin altfel şi numesc asta balonare, dar, în realitate este vorba doar despre burtă şi despre kilograme în plus. Soluţia este să slăbească, sfătuieşte Freuman. O dietă restrictivă caloric, bogată în proteine şi fibre, alături de practicarea exerciţiilor fizice sunt de ajutor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite