Cele mai periculoase dulciuri pentru copii

Cele mai periculoase dulciuri pentru copii

Cele mai periculoase dulciuri pentru copii. FOTO Arhivă

Cele mai periculoase dulciuri pentru copii. Gustul se educă în familie, spun în cor nutriţioniştii. Dar majoritatea părinţilor nu se lasă impresionaţi de acest îndemn şi le cumpără copiilor încă de la vârste fragede tot felul de dulciuri pentru a le satisface mofturile, fără să conştientizeze că astfel le pun sănătatea în pericol.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ciocolăţelele, cerealele dulci, prăjiturile cu creme, jeleurile, acadelele şi snacks-urile fac parte din meniul zilnic al unui copil, pe lângă abundenţa de pâine, mezeluri şi sucuri carbogazoase îndulcite. Iar dacă obezitatea este singura consecinţă care vă vine în minte, aflaţi că există multe alte probleme ce pot apărea în urma consumului de astfel de non-alimente.
Conţinutul mare de zahăr, grăsimi, coloranţi şi aditivi din dulciurile atractiv ambulate prezente pe rafturile supermarketurilor îi expun pe copii unui risc major de carii, nivel crescut de colesterol şi diverse alergii.

De asemenea, E-urile din dulciuri pot prezenta numeroase efecte adverse precum tulburări digestive, senzaţie de greaţă, oboseală, iar efectul lor nociv pe termen lung nu se cunoaşte cu exactitate, unele studii afirmând chiar că ar aveaun rol important în apariţia tumorilor canceroase.

Cele mai periculoase dulciuri pentru copii

Astfel de alimente contraindicate atât celor mici cât şi adulţilor deopotrivă sunt ciocolata cu lapte şi umpluturi de creme, prăjiturile învelite în ciocolată, ouăle de ciocolată, napolitanele şi bezelele de tip marshmallow, care au un conţinut ridicat de zahăr, multe calorii şi zero valoare nutritivă.

Consecinţele vor fi starea de neastâmpăr iniţială a copiilor – zahărul creşte nivelul de energie – pentru ca mai apoi micuţii să devină apatici, lipsiţi de concentrare şi obosiţi, ca urmare a reducerii drastic a glicemiei.

Un alt obicei nesănătos specific nu doar nouă, românilor, este să le oferim copiilor la micul dejun lapte cu felii de pâine unse cu cremă de ciocolată sau cu cereale colorate care au foarte mult zahăr şi coloranţi. Zahărul creşte foarte mult riscul de apariţie a cariilor, la fel şi caramelul din anumite batoane cumpărarate celor mici.

Nu sunt de ignorat nici acadelele atât de dorite de prichindei, care au însă un efect devastator pentru dantură. Cu cât sunt ţinute mai mult în gură, cu atât creşte riscul de carii, susţin medicii stomatologi.

Variante sănătoase de dulciuri există, dar degeaba i se oferă copilului o îngheţată sau un iaurt cu bucăţi de fructe proaspete dacă părinţii nu i-au făcut acestuia o educaţie alimentară. Cu cât părinţii amână mai mult acest aspect, cu atât mai greu le va fi copiilor să renunţe la aceste plăceri dulci hipercalorice şi deloc sănătoase.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările