VIDEO "În jur de 10 ore pe zi, un copil de la oraş este sedentar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copii la joaca

Psihologul Aurora Liiceanu, medicul nutriţionist Daniela Sălcudean şi Silvia Bucur, preşedintele Fundaţiei Prais, au fost la Adevărul Live să ne împărtăşească cauzele problemelor cu greutatea a tot mai multor copii români şi, bineînţeles, soluţiile cele mai eficiente pentru o nouă generaţie sănătoasă şi longevivă.

Un milion de decese sunt provocate anual de inactivitatea fizică în Europa, potrivit statisticilor internaţionale. Am aflat de la invitaţii de astăzi Adevărul Live cum stă România la capitolul mişcare şi ce e de făcut pentru a le deschide copiilor apetitul pentru sport, pentru joaca în aer liber.

Am vorbit despre campaniile în şcoli din cadrul Mişcarii Naţionale „Şi eu trăiesc sănătos - SETS“, dar şi despre cât de eficienţi au fost cei 4 ani de campanii în schimbarea stilului de viaţă al copiilor români.

"Copiii nu se joacă, stau în case. Copiii fac mai puţin de jumătate de kilometri pe zi. Constanţa este cea mai valoroasă", atenţionează psihologul Aurora Liiceanu.

În momentul de faţă, şi copiii, şi noi suntem expuşi unui exces de inforamaţii, atât în ceea ce priveşte nutriţia şi suplimentele alimentare, cât şi stilul de viaţă şi atunci suntem extrem de bulversaţi când trebuie să facem alegeri. 

Cele mai eficiente trucuri pentru a feri copiii de boli şi de obezitate 

Ce înseamnă calitate? Cum alegem o pâine, de exemplu?

"Avem prea multe sortimente de pâine şi nu aş şti ce să recomand cu exactitate. Ar trebui să le iau pe toate la rând şi să studiez ce au în compoziţie", a afirmat medicul nutriţionist Daniela Sălcudean.

Un aspect îngrijorător evidenţiat de cele trei invitate a fost faptul că românii, indiferent că locuiesc în medii urbane sau rurale, nu mai gătesc în casă. 

Şi în Maramureş, locuitorii nu mai fac pâine în acasă. Cumpără pâine feliată. În Franţa, de exemplu, pâinea uscată e la mare preţ, în timp ce pâinea albă este evitată.Cunosc oameni tineri care şi-au cumpărat bucătării moderne, cu toate noi în ele, care nu sunt folosite decât pentru preparea cafelei", a arătat Aurora Liiceanu.

Programul copiilor, propice îngrăşării

Copilul ajunge la şcoală cu transportul în comun, 3 ore şi jumătate stă în bancă, apoi vine acasă într-un apartament, mănâncă, dacă mama i-a gătit ceva, studiază sau se joacă. Monitorizările arată că, în medie, un copil de clasa întâi petrece aproximativ 2 ore pe zi în faţa de telivizorului şi trei ore în weekend. Într-o zi de weekend se joacă de trei ori mai mult decât într-o zi obişnuită. De asemenea, petrece circa 2 ore pe zi în faţa calculatorului. 

Cam 10 ore pe zi, un copil de la oraş este sedentar", semnalează preşedintele Fundaţiei Prais, precizând că mediul citatdin în care trăim, modul de acces la educaţie, exemplul părinţilor - toate contribuie la profilul ponderal al copiilor. 

Trăim într-un haos al opţiunilor

Lumea s-a schimbat. Lumea dorinţelor şi preferinţelor s-a schimbat foarte mult. "De ce trebuie să poftesc eu la căpşuni în decembrie?", se întreabă Aurora Liiceanu. Şi tot ea răspunde. "Noi suntem de-ai locului şi suntem genetic formaţi să mâncam anumite lucruri. Există această atitudine de sfidare. Ne luăm după mode şi uităm că până la urmă există o simplitate a gătitului. Aşa cum la ţară ţi se spune că la ciuperci nu se pune leuştean, ci mărar", şi-a expus punctul de vedere psihologul. 

"Preocuparea pentru hrana sănătoasă îţi ia 24 de ore. Înnebuneşti. Stilul de viaţă este o formulă personală  până la urmă. Nu trebuie să mă iau după ce mămâncă Angelina Jolie", precizează Aurora Liiceanu.

Cum faci copilul să mănânce la broccoli?

"Faci o supă cremă şi pui broccoli şi copilul nici nu ştie, de exemplu. Nu e nimic complicat", spune medicul Sălcudean. 

La vârsta de 6 anişori, unii copii depăşesc greutatea medie. Cum ajunge copilul să aibă acces la junk-food? E clar că părintele are un rol important şi o implicare în acest lucru, consideră medicul nutriţionist.

"Trebuie să fii sincer cu copilul şi să-i oferi un exemplu comportamental. Este foarte important ce se întâmplă în casă, să gătim împreună mâncare sănătoasă", sfătuieşte Sălcudean.

Acordaţi timp de calitate copiilor

Interzicererile nu fac întotdeauna bine. Programarea neurolingvistică demonstrează că NU-ul are efecte inverse.

Când ajungi acasă, petreceţi timp de calitate cu copilul. Copii mănâncă de multe ori pentru a compensa nevoia de afecţiune", afirmă Silvia Bucur.

În încheiere, medicul nutriţionist a atras încă o dată atenţia asupra rolului familiei în ceea ce priveşte sănătatea copilului.

"Părinţii trebuie să înţeleagă că un copil este oglinda familiei. Dacă un copil este supraponderal înseamnă că există probleme acasă. Nu poţi să-i dai copilul un grătar, iar tata alături să mânânce o stivă de cartofi prăjiţi. Nu se face aşa ceva", a arătat Sălcudean.

Şi Aurora Liiceanu a intervenit, subliniind că părinţii trebuie să-şi înveţe copiii să fie responsabili pentru felul în care arată, dar şi pentru ceea ce gândesc, astfel încât să ajungă să aibă opţiuni personale, sănătoase. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite