Cele două metode de evaluare a greutăţii corporale. Cum se interpretează valorile şi când trebuie să mergem neapărat la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele de masă corporală indică greutatea globală a corpului, în timp ce circumferinţa abdominală ne arată depozitarea în abdomen a grăsimii. Specialiştii nutriţionişti recomandă folosirea ambelor metode.

Lupta cu kilogramele suplimentare nu este una uşoară, iar calcularea corectă a greutăţii corporale este extrem de importantă în monitorizarea progreselor pe care le facem.

Cele două metode de evaluare a greutăţii corporale sunt indicele de masă corporală, care se referă la greutatea globală a corpului, şi circumferinţa abdominală, care ne arată depozitarea în abdomen a grăsimii. Specialiştii nutriţionişti recomandă folosirea ambelor metode.

IMC şi CA

Un indice de masă corporală (IMC) între 18,5 kilograme pe metru pătrat şi 24,9 kilograme pe metru pătrat arată o greutate corporală normală, între 24,9 şi 29,9 arată suprapondere în timp ce peste 30 arată obezitate şi este cazul să luăm măsuri drastice.

Circumferinţa abdominală se măsoară cu ajutorul unui „centimetru de croitorie“, aplicat orizontal pe abdomen, două degete deasupra ombilicului, fără a se exercita presiune.

La femei, circumferinţa abdominală sub 80 de centrimetri  înseamnă greutate normală, fără acumulare de grăsime în abdomen, între 80 şi 88 de centimetri înseamnă suprapondere – obezitate abdominală cu risc crescut, în timp ce peste 88 de centimetri înseamnă obezitate abdominală cu risc foarte crescut.

La bărbaţi, circumferinţa între 94 şi 102 centimetri indică suprapondere, obezitate abdominală cu risc crescut, iar peste 102, obezitate. Cele două metode de evaluare a greutăţii corporale se completează reciproc.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, interpretarea valorilor lor se face astfel: dacă o persoană are IMC sub 18,5 kilograme pe metru pătrat este vorba de deficit ponderal şi este indicat consultul medicului nutriţionist.

În prezenţa circumferinţei abdominale crescute – peste 80 de centimetri la femei şi 94 la bărbaţi sau foarte crescute – 88 la femei şi 102 la bărbaţi – chiar dacă IMC-ul este normal este indicat să mergem la medic, mai ales dacă suferim de hipertensiune, boli cardiace, deslipidemii sau diabet.

La toate persoanele cu IMC peste 30 de kilograme pe metru pătrat, indiferent de circumferinţa abdominală, consultul nutriţional este necesar, el devenind obligatoriu dacă sunt prezente hipertensiunea arterială, bolile cardiace, dislipidemiile sau diabetul.

Reguli de măsurare şi cântărire

Cântărirea şi măsurarea circumferinţei abdominale trebuie să se facă de 2-3 ori pe săptămână, dimineaţa, în condiţii standard, dezbrăcaţi, după micţiune şi defecaţie, înainte aoricărui consum de lichide şi de alimente.

Ne măsurăm descălţaţi.

Nu se recomandă aceste măsurători la femeile aflate înaintea ciclului menstrual, exceptând înălţimea.

Este bine să se evite măsurătorile de luni dimineaţa şi în zilele în care tranzitul intestinal este încetinit sau când există senzaţia evacuării incomplete.

Cântarul să fie calibrat corespunzător.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite