Ce trebuie să ştii despre toxiinfecţia alimentară şi cum te poţi păzi de ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a distruge bacterii ca E. coli şi salmonela, temperatura de gătire a cărnii trebuie să depăşească 70 de grade Celsius FOTO Shutterstock
Pentru a distruge bacterii ca E. coli şi salmonela, temperatura de gătire a cărnii trebuie să depăşească 70 de grade Celsius FOTO Shutterstock

În ciuda măsurilor luate pentru siguranţa alimentelor, ameninţarea bolilor cauzate de bacteriile din carne, din produsele lactate sau din fructe şi legume este din ce în ce mai mare.

Salmonela este încă principala cauză a toxiinfecţiilor alimentare. Cea de-a doua este campylobacter, care se regăseşte tot în păsările destinate consumului şi care poate infecta carnea în timpul sacrificării. Campylobacter se regăseşte şi în laptele proaspăt, nepasteurizat.

Bacteriile rezistente la antibiotice

În aprilie 2013, un grup de protecţie a mediului din SUA (Environmental Working Group) a dat publicităţii o analiză asupra bacteriilor rezistente la antibiotice care se regăsesc în carnea vândută de supermarketuri, notează CNN. 81% din carnea tocată de pasăre, 69% din carnea de porc, 55% din carnea tocată de vită şi 39% din carnea de pasăre conţin bacterii rezistente la antibiotice.

Ce este grav la aceste bacterii rezistente la antibiotice ingerate odată cu alimentele este reduc considerabil opţiunile doctorilor de a te trata atunci când te îmbolnăveşti din cauza lor.

Pesticidele din fructe şi legume

În fiecare an, acelaşi grup de protecţie a mediului scoate la iveală o listă cu fructele şi legumele care sunt „murdare“ de pesticide. Grupul descrie aceste date drept „un ghid pentru a determina produsele care reprezintă cea mai mare ameninţare“. În 2012, de exemplu, pepenii galbeni, spanacul şi fructele mango au fost asociate cu focare de toxiinfecţii alimentare.

Îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă a alimentelor ar trebui să înceapă înainte ca produsul să ajungă la consumator, chiar din abatoare sau din ferme. Însă este foarte important să fii atent şi în bucătărie. Aşadar, ce e de făcut?

Când suntem la magazin

Copiii pot fi expuşi cărnii crude atunci când sunt purtaţi în cărucioarele de cumpărături de către părinţi, aşa că ei sunt afectaţi destul de mult, demonstrează un studiu CDC din 2010. Cercetătorii ne sfătuiesc să ţinem departe copiii de carnea crudă, chiar dacă este ambalată, pentru a nu fii expuşi lichidelor care se scurg din ambalaje şi care pot conţine bacterii.

În al doilea rând, cu toţii avem doar de câştigat dacă separăm produsele din carne şi fructe de mare de alte alimente, pentru a preveni contaminarea. Recomandarea este să avem o sacoşă de cumpărături separată pentru produsele din carne.

Când ajungem acasă cu alimentele

Păstrarea cărnii în ambalaje ermetice ajută la prevenirea contaminării altor alimente. De exemplu, în Noua Zeelandă, s-a înregistrat o reducere semnificativă a toxiinfecţiilor alimentare după ce a fost introdus, obligatoriu, un ambalaj care nu permite scurgerile.

Când ajungi acasă cu produsele din carne şi vrei să le pui în frigider, pune-le pe o farfurie sau într-o pungă de plastic pentru a împiedica scurgerea lichidelor din carne pe alte produse. 

„Listeria monocytogenes“ este o bacterie care poate creşte pe alimentele aflate în frigider şi care poate provoca o boală numită „listerioză“, care afectează, în special, nou-născuţii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi cei cu un sistem imunitar slăbit. Temperatura din frigider trebuie monitorizată în permanenţă: 4 grade Celsius sau mai puţin în frigider şi -17 grade Celsius sau mai puţin în congelator.

Când gătim carnea

În primul rând, cu mâinile curate, spălate cu apă caldă şi săpun timp de cel puţin 20 de secunde, înainte şi după manevrarea cărnii. Ideal este, pentru a evita contaminarea alimentelor, să fie folosite tocătoare şi vase separate pentru fructe, legume şi carne. Spală fructele şi legumele, neapărat, doar sub jetul de apă (nu se recomandă spălarea fructelor, chiar şi a pepenilor, cu săpun).

Unii oameni, înainte să se apuce de gătit, preferă să spele şi carnea sub jetul de apă, însă specialiştii nu recomandă acest lucru, tocmai din cauză că se pot contamina cu bacterii şi alte locuri din bucătărie. Bacteriile se distrug la temperaturile înalte de gătit.

Carnea trebuie preparată corect, în toate cazurile. Carnea, când este gătită, trebuie să ajungă (sau să depăşească) 70 de grade Celsius pentru a se distruge bacterii ca E. Coli sau salmonela.

Bacteriile pot începe să crească la temperatura camerei, aşa că mâncarea rămasă trebuie băgată în frigider sau în congelator în cel mult două ore de când ai terminat-o de gătit.


Citeşte şi:

Cum ne ademeneşte industria alimentară să cumpărăm produse care doar par sănătoase

În contextul în care consumatorii au început să fie tot mai interesaţi de alimentele naturale, sănătoase, cu puţine calorii şi sărace în grăsimi, industria alimentară găseşte noi căi să ne păcălească prin etichete ambigue.

Cum să scapi de microbii periculoşi din casă

Chiar dacă eşti unul dintre oamenii care consideră că expunerea la microbi este benefică sistemului imunitar, fii înţelept şi ia nişte măsuri pentru a te proteja de cei mai răi microbi  care se regăsesc în casa ta.

Toxiinfecţiile alimentare îţi pot crea probleme pe viaţă

Bacteriile Salmonela, E. coli şi celelalte microorganisme care provoacă toxiinfecţii alimentare pot să favorizeze diabetul, hipertensiunea arterială şi chiar infarctul sau atacul cerebral, atrag atenţia medicii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite