Ce trebuie să mănânci ca să reduci efectele poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluarea din oraşe devine mai greu de suportat vara, când temperaturile ating praguri maxime, dar şi toamna, pe timp de ceaţă. Îi poţi atenua efectele nocive printr-o alimentaţie potrivită.

În teorie, toţi antioxidanţii – vitamine şi alte substanţe naturale care se găsesc mai ales în fructe şi în legume – ar trebui să neutralizeze radicalii liberi, substanţe nocive care atacă la nivel celular organismul nostru. Dar, practic, unii sunt mai eficienţi decât alţii, arată o cercetare recentă a oamenilor de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra. Şi, se pare, vitamina C aduce beneficii notabile în acest sens.

Vitamina C, efect demonstrat

Specialiştii britanici au analizat modul în care starea persoanelor cu astm bronşic şi cu boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) se înrăutăţeşte în zilele în care nivelul de poluare creşte şi apoi au monitorizat progresele înregistrate de cele internate într-un spital londonez.

Potrivit cercetării britanice, în zilele în care nivelul de particule poluante (un amestec de praf, reziduuri, funingine, particule lichide ce poate fi inhalat cu uşurinţă, substanţele nocive ajungând rapid în sânge), indivizii cu probleme respiratorii au avut nevoie de mai multe îngrijiri medicale decât în mod obişnuit.

Totuşi, specialiştii au observat că voluntarii care aveau în organism un nivel crescut de vitamina C aveau manifestări mai uşoare decât cei al căror nivel de acid ascorbic era foarte mic.

Anihilează radicalii liberi

„Studiul nostru confirmă cercetările anterioare potrivit cărora unii antioxidanţi combat efectele poluării atmosferice“, a precizat Michael Brauer, de la Universitatea British Columbia, din Canada, care a participat la studiul britanic.

Dar cum reuşeşte vitamina C să atenueze efectele poluării asupra aparatului respirator şi, de fapt, asupra întregului organism? Ei bine, moleculele de vitamina C se „leagă“ de radicalii liberi – rezultaţi în urma inhalării aerului poluat – şi îi anihilează înainte ca aceştia să apuce să deterioreze celulele.

Care sunt cele mai bune surse

Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 90 mg pentru bărbaţi şi de 75 mg pentru femei. Aceasta se asimilează foarte bine din sursele naturale, adică din fructe şi din legume proaspete, deci nu este întotdeauna nevoie să iei suplimente alimentare (doar la recomandarea medicului).

Cele mai bune surse alimentare de vitamina C sunt: cătina, pătrunjelul, ardeii graşi, broccoli, căpşunile, ananasul, kiwi şi, evident, citricele.

Poluarea afectează şi inima şi creierul

Particulele nu afectează însă doar aparatul respirator, ci şi sistemul cardiovascular, crescând rapid tensiunea arterială şi, implicit, riscul de infarct miocardic.

În plus, substanţele nocive din aerul poluat acţionează în mod direct asupra sistemului nervos. „Creierul persoanelor care trăiesc într-un mediu poluat se deteriorează mai repede cel al indivizilor care nu sunt expuşi constant la poluare“, completează neurocercetătorul Radu Braga, de la Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe al Universităţii de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite