Ce nu ştiai despre usturoiul verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă varianta sa uscată, mai există usturoiul de primăvară,  care nu doar protejează de boli, dar ajută şi la detoxifierea organismului.

Proprietăţile ­usturoiului sunt recunoscute de mult timp şi i-au adus renumele de „medicament-minune". Usturoiul tânăr are aceleaşi calităţi şi aduce, în plus, beneficii caracteristice plantelor tinere.

Dacă nu ar fi cules primăvara, usturoiul ar forma în pământ bulbii pe care îi consumăm indiferent de anotimp şi care se recoltează la mijlocul anului. Spre deosebire de căţeii de usturoi, planta tânără este mai fragedă, mai suculentă şi mai puţin iute. În plus, este proaspătă şi ­sută la sută naturală.

Mirosul şi iuţimea mai blânde ţin de faptul că usturoiul verde conţine mai puţini compuşi cu sulf, care cauzează aceste efecte. Ei se eliberează prin zdrobirea plantei şi au şi efect dilatator asupra vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială.

Protejează de inflamaţii

Usturoiul uscat şi cel verde sunt surse de alicină, un antibiotic natural cu spectru larg, şi de substanţe cu rol antiinflamator, antiviral şi antifungic. Acestea ajută sistemul imunitar în protejarea organismului de infecţii şi de ­boli, inclusiv de cancer.

O cură de trei luni cu usturoi verde, consumat seara, fortifică organismul şi previne apariţia cancerului, potrivit studiilor. Preparatele pe bază de usturoi sunt folosite şi în tratamentele cosmetice. ­Alicina se formează în usturoi atunci când acesta este tăiat mărunt sau zdrobit.

Conţine fitohormoni cu efect detoxifiant

În plus faţă de usturoiul uscat, planta verde conţine şi fitohormoni. Aceştia sunt substanţe cu structură chimică similară hormonilor, care se găsesc în toate plantele tinere. Ei acţionează asupra receptorilor din ţesuturi şi glande printr-un reglaj fin al funcţionării lor şi prin detoxifiere.

Poate da arsuri stomacale

Persoanele care au afecţiuni gastrice trebuie să consume usturoiul cu moderaţie, pentru că poate provoca arsuri stomacale. De asemenea, cele hipotensive trebuie să evite excesele, pentru a nu-şi scădea, suplimentar, valorile tensiunii arteriale.

În ce mâncăruri se foloseşte

Din usturoiul verde poţi folosi atât tulpina alb-verzuie, cât şi frunzele, dacă nu sunt ofilite. Îl poţi folosi în salate, similar cepei verzi sau la prepararea sandvişurilor.

De asemenea, îl poţi adăuga în preparate cum ar fi tocăniţele, supele, fasolea verde sau cartofii fierţi. Este de preferat să faci acest lucru după ce ai luat mâncarea de pe foc, pentru ca planta să nu-şi piardă din calităţi.  

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Usturoiul este cunoscut pentru proprietăţile sale curative. Apare frecvent întrebarea: usturoi verde sau usturoi uscat? Atât cel verde, cât şi cel uscat au efecte benefice pentru inimă, circulaţie, vase de sânge, infecţii, imunitate etc.

Diferenţa între usturoiul crud şi cel uscat constă în faptul că cel verde este mult mai perisabil. Cel uscat poate fi păstrat vreme îndelungată şi în acest fel putem beneficia de el şi în anotimpul rece.

Beneficii

Consumat crud şi zdrobit, eliberează substanţe active în cantitate maximă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite