Ce nu ştiai despre ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu consuma  peste trei tablete  de ciocolată pe zi
Nu consuma peste trei tablete de ciocolată pe zi

Unul dintre beneficiile consumului de ciocolată cu siguranţă îl ştii deja: te binedispune. Desertul tău preferat mai are însă o sumedenie de calităţi, cu condiţia să te limitezi la câteva pătrăţele.

Este un analgezic natural

Ciocolata poate înlocui cu succes medicamentele folosite în mod normal împotriva durerii, susţin cercetătorii americani de la Universitatea din Chicago.

Studiile derulate pe 2.000 de voluntari au arătat că aceştia resimt durerile la o intensitate mult mai mică după consumul câtorva tablete de ciocolată.

Oamenii de ştiinţă au explicat că acest desert stimulează o anumită zonă din creier, denumită ştiinţific raphe magnus, care ne ajută să uităm de durere pentru moment.

Scade riscul bolilor de inimă

Persoanele care au suferit un atac de cord trebuie să mănânce ciocolată neagră de trei ori pe săptămână, recomandă specialiştii de la Centrul Medical Deaconess, din Boston.

Potrivit cercetătorilor, antioxidanţii conţinuţi de cacao scad riscul de a face un nou infarct miocardic. De asemenea, şi rata accidentelor vasculare este mai mică, datorită conţinutului de teobromină.

Estompează ridurile fine

Cercetătorii Institutului Dermatologic European din Londra au observat că ciocolata neagră poate reduce ridurile. De puţin timp, ciocolata se regăseşte şi în SPA-uri, sub formă de terapii care includ împachetări şi masaje, destinate reducerii centrimetrilor.

Tot pentru lupta împotriva kilogramelor ar putea fi folosită şi noua ciocolată verde, prezentată la un târg de dulciuri din Spania. Aceasta este identică la gust cu ciocolata amăruie şi este bogată în aminoacizi şi în spirulină.

Împiedică absorbţia calciului

Acidul oxalic şi acidul fitic, prezenţi în ciocolată, pot forma compuşi împreună cu calciul, împiedicând absorbţia acestuia în organism.

Astfel, deşi unele ciocolate conţin lapte, calciul nu poate fi asimilat în mod optim din cauza acidului oxalic, care nu permite nici măcar absorbţia sa parţială, inducând excreţia imediată, prin transpiraţie sau prin urină. În concluzie, dacă ai probleme cu asimilarea calciului, indicat ar fi să limitezi consumul de ciocolată.

Albă vs. neagră

Praful de cacao este materia primă în prepararea ciocolatei. Alături de cacao, renumită pentru efectele sale asupra sănătăţii, în ciocolată se regăsesc o serie de substanţe cu rol antioxidant.

Cu cât ciocolata este mai bogată în alte ingrediente (lapte, fructe, cereale), cu atât efectul antioxidant este mai redus. Ciocolata albă îşi datorează culoarea tocmai lipsei prafului de cacao, fiind produsă doar din unt de cacao şi din alte arome. Astfel, beneficiile aduse sănătăţii lipsesc.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist


Atât timp cât este consumată în anumite limite, ciocolata nu poate fi un factor dăunător. Dintre toate tipurile de ciocolată, este recomandabilă cea neagră, deoarece are mai puţine calorii, mai puţină zaharoză şi o cantitate mai mare de cacao pură, căreia nu trebuie să-i neglijăm calităţile (conţine catechine, principii antioxidante la nivelul organismului, şi lecitină, cu efecte benefice asupra memoriei).

Ciocolata este un aliment ce ne poate binedispune. Ea stimulează endorfinele, care permit un aport crescut de oxigen în sânge, fapt ce duce la o stare de relaxare mentală şi, desigur, a sistemului nervos. O bucăţică de ciocolată, consumată atunci când există o stare de încordare, de stres sau de depresie, poate avea un efect calmant şi antidepresiv.

Alegere

Ciocolata cea mai sănătoasă este cea cu minimum 60% cacao.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite