Ce se întâmplă dacă renunţi la zahăr timp de 10 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul este unul dintre cele mai nocive alimente
Zahărul este unul dintre cele mai nocive alimente

Băuturile dulci lovesc în ficat precum un tsunami, avertizează medicii şi cercetătorii. Ei au făcut o analiză a efectului pe care îl are excluderea timp de 10 zile din dietă a zahărului, mai ales la copii.

Ne-am plictisit deja să tot auzim veşti proaste legate de efectele negative pe care zahărul le are asupra sănătăţii noastre. De ce am parcurge încă un material pe această temă, întreabă dr.Sanjay Gupta, citat de cnn.com.

Şi totuşi, susţine acesta , excluderea zahărului din alimentaţia copiilor chiar şi pentru 10 zile are efecete miraculoase. Când vine vorba de dietă ne gândim că aceasta trebuie să se întindă pe perioade lungi de timp lucru care ne descurajează. Un studiu recent realizat de dr. Robert Lusting şi echipa sa de la Universitatea din California, San Francisco, efectuat pe 43 de copii a arătat că după doar 10 zile în care micuţii nu au mâncat zahăr a dus la scăderea nivelului trigliceridelor cu 33%, a colesterolului „rău“ – LDL – cu 5%, precum şi a tensiunii diastolice.  Toţii copiii incluşi în studiu au avut niveluri normale de zahăr şi insulină în sânge. După doar 10 zile, subliniază editorul. Cum studiul a fost făcut pe copii, nu avem niciun dubiu că efectele asupra adulţilor ar fi similare, conchide acesta.

Nu toate caloriile sunt la fel  

Oricât de mult ne-ar plăcea să reducem totul la număratul caloriilor, nu putem exclude din discuţie faptul că anumite calorii sunt pur şi simplu mai nocive decât altele şi pentru mulţi dintre noi cele provenite din zahăr sunt în capul listei.

Zaharoza (sucroza) este cea mai comună formă de zahăr. Această zaharoză este compusă în mod egal din glucoză şi fructoză. Însă fructoza este personajul negativ al poveştii, subliniază dr. Lustig în studiul său. De ce?

Deoarece organismul nostru foloseşte glucoza ca principală sursă de energie, care se metabolizează uşor oriunde în corp, surplusul fiind depozitat în ficat şi muşchi sub formă de glicogen.

Din păcate, nu este şi cazul fructozei care este metabolizată într-un singur loc şi anume în ficat. Dacă ficatul primeşte prea multă fructoză excesul este transformat în grăsime care este depozitată la nivelul acestui organ. Ficatul începe să devină gras, ceea ce este foarte nesănătos. Mai mult decât atât, excesul de grăsime ajunge şi în sânge, mărind riscul de boli de inimă şi de atac de cord.

În timpuri străvechi, înainte ca zahărul şi fructoza să devină într-atât de ieftine încât să fie produse la scară largă, aveam fructoză doar din fructele care cădeau din copaci. Acum, în fiecare an, americanul de rând consumă circa 60 de kilograme de zahăr care loveşte ficatul asemeni unui tsunami.

Nu potoleşte foamea

Şi mai este o particularitate a fructozei de care ar trebui să ţinem seama. Spre deosebire de alte surse de calorii, aceasta nu suprimă hormonul foamei, cunoscut sub numele de grelină. Prin urmare, oricât de mult am mânca, nu ne simţim sătui. Rezultatul este că tindem să mâncăm încontinuu.

Fructoza vizează totodată o zonă din creier – nucleul accumbens – cunoscut şi ca centrul motivaţional. Se pare că fructoza dă acestui nucleu accumbens un ghiont , rezultând o senzaţie de răsplată, chiar o senzaţie de euforie , stimulând dorinţa de a mânca şi mai mult.  

Lustig şi echipa lui au dorit să fie clar un lucru. Studiul nu a urmărit să spună oamenilor că mâncând mai puţin zahăr vor fi mai slabi, nu scăderea în greutate s-a avut în vedere, ci reducerea aportului de zahăr în organism pentru a diminua impactul pe care acesta îl are în organism. Lustig spune că această reducere a zahărului în dietă de la 28% la 10% poate fi înlocuită cu alţi carbohidraţi complecşi, (covrigi, de exemplu, şi mai puţin la produse de patiserie) mai puţin nocivi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite