Câtă apă trebuie să bea un sugar sau un copil mic

Câtă apă trebuie
să bea un sugar sau un copil mic

Copilul trebuie obişnuit să bea apă încă din perioada de sugar

Corpul uman conţine în proporţie de 60-70% apă. Un adult trebuie să consume minimum doi litri de apă pe zi. Cât este recomandat unui copil, în funcţie de vârstă?

Ştiri pe aceeaşi temă

Apa este necesară în toate procesele fiziologice şi în menţinerea stabilităţii organismului. De la digestie, absorbţia nutrienţilor şi până la eliminarea reziduurilor, apa circulă şi se reînnoieşte permanent în organism.

Circa 20% din necesarul de apă se asigură din alimente  - fructe, legume, dar restul trebuie să vină prin consum direct de lichide.

Apă neîndulcită după încheierea alăptării

Apa este lichidul care potoleşte cel mai bine setea, motiv pentru care copilul trebuie obişnuit, din perioada de sugar, potrivit Ghidului „Sănătos de mic“. Astfel, după încheierea alăptării este recomandat să bea apă neîndulcită, potrivit aceleiaşi surse.

Apa trebuie să îndeplinească criteriile apei potabile, corespunzătoare din punct de vedere organoleptic, chimic şi microbiologic. Nu sunt recomandate sucurile sau băuturile îndulcite, indiferent de modul lor de preparare.

Mai pot fi consumate compoturi - în cantităţi moderate şi nu foarte dulci, ceaiurile

neîndulcite sau slab îndulcite.

Băuturile răcoritoare , acidulate sau neacidulate nu potolesc setea, iar prin zahărul conţinut reprezintă o sursă suplimentară de calorii  - aproximativ 40 - 45 kilocalorii/100 mililitri, fără a contribui cu nutrienţi benefici.

Nu este indicat consumul de băuturi carbonatate, inclusiv al celor care

conţin îndulcitori artificiali. De asemenea, nu este recomandabil ca aceste băuturi să fie oferite copiilor între mese, deoarece vor reduce foamea şi aportul de alimente bogate în nutrienţi, necesare creşterii.

Dacă se oferă copilului apă minerală, este recomandat să se aleagă una cu conţinut

redus de sodiu - preferabil sub 20 miligrame/litru. Apa minerală carbonatată poate crea carii dentare prin pH-ul acid.

Culoarea urinei, indicator al hidratării

În general, oamenii beau apă pe măsura senzaţiei de sete, dar e bine să ne asigurăm că hidratarea este suficientă – prin două modalitaţi. În primul rând, consumul de lichide  - apă, ceai neîndulcit sau foarte puţin îndulcit, lapte, iaurt, supă - se recomandă a fi de 1,3 litri / zi la copilul de 2 – 3 ani, respectiv de 1,6 litri / zi la copilul de 4 – 6 ani. În perioadele foarte calde sau cu efort fizic crescut, consumul de apă va creşte şi el.

În al doilea rând, urina este un indicator al hidratării corespunzătoare. Astfel, aceasta trebuie să fie galben pal, dacă este mai închisă, înseamnă că aportul de apă este insuficient.

Pentru varietatte şi pentru ca micuţul să accepte mai uşor, apa se poate aromatize prin adăugarea de bucătţi de fructe: portocale, mere, persică, ori frunze de mentă şi utilizând recipiente adecavte copiilor, cu un design atrăgător.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: